František Bína: „Euroregion Krušnohoří pomáhá už čtvrt století“

0
1148

Pětadvacet let už obcím a společnostem na obou stranách Krušných hor pomáhá ve vzájemné komunikaci a spolupráci Euroregion Krušnohoří. Téměř po celou dobu existence je jednatelem organizace František Bína. Povídali jsme si s ním proto o tom, s čím Euroregion Krušnohoří svým členům pomáhá a jak moc je toto sdružení pro region významné a platné.

Nejprve trochu historie a statistiky. Kdy Euroregion Krušnohoří vznikl a kolik má v současné době členů?

Euroregiony začaly vznikat po druhé světové válce na hranicích s Německem, potom v celé Evropě, kde se prolínaly kultury a obce a společnosti měly stejné zájmy a chuť spolupracovat. V padesátých letech vznikly fondy na podporu přeshraniční spolupráce. Euroregion Krušnohoří pak vznikl teprve v roce 1992. V současné době má 82 členských obcí a sdružuje 46 dalších organizací.

Jaký význam má Euroregion Krušnohoří pro členy a region obecně?

Činnost Euroregionu Krušnohoří má pro členy i pro celý region význam hned ve dvou rovinách. Jednak je to základní propojení mezi partnery na české a německé straně Krušných hor a posílení jejich spolupráce. A druhou rovinou je podpora při podávání velkých investičních projektů. Sám spravuje Fond malých projektů. Možnost získat dotaci na akce a investice, které partnery z obou zemí spojují.

Za dvacet pět let existence musíte mít za sebou pěknou řádku projektů. Vzpomenete alespoň na ty nejzásadnější?

Za nejdůležitější považuji malé projekty. To jsou ty nejzasloužilejší. Jsou o akcích, vzájemném setkávání lidí a spojování partnerů a přátel. Z velkých projektů bych mohl jmenovat například komunikaci z Klínů na hranici a mezi Mostem a Bílinou. Dále ekologické projekty, jako byl výzkum čistoty vod v Krušných horách nebo ECOCAMP. Tam se setkávali mladí lidé z obou stran Krušných hor a vznikala přátelství, která trvají dodnes. Z nedávných projektů bych mohl jmenovat například informační turistické centrum na Flájích.

O jakých částkách jsou tyto projekty? Kolik Euroregion Krušnohoří od svého vzniku do regionu z fondů rozdělil?

Malé projekty jsou do 15 tisíc eur. Celkem se už díky Euroregionu Krušnohoří rozdělilo mezi žadatele více než sto miliónů eur.

O jakých projektech byla činnost Euroregionu Krušnohoří v letošním roce?

Z malých projektů to jsou například adventní koncerty, představení saských umělců u nás a obráceně, projekt na řešení problematiky důlních vod. Z velkých bych mohl jmenovat například vybavení jednotek dobrovolných hasičů příhraničních obcí hasičskou technikou. Na Mostecku byly takové projekty dva, a to sice Most – Marienberg a Osek – příhraniční horské obce – Olbernhau. Byl podán také projekt přeshraničního krizového portálu pro možnost předávání informací v případě krizové situace na obou stranách hranic. Využívat se bude v případě požárů, úniků škodlivých látek do ovzduší, havárií a dalších událostí, o kterých by měli být obyvatelé Krušných hor informováni.

Jaká je budoucnost Euroregionu Krušnohoří?

Každá z devíti pracovních komisí Euroregionu Krušnohoří připravuje v současné době svůj příspěvek do rozvojové strategie, ve kterých by měl být plán činnosti na další roky. Například dopravní komise doporučuje soustředit se na další autobusová spojení mezi českými a německými městy, komise životního prostředí s podporou Ekologického centra Most připravuje vzájemnou informovanost o životním prostředí, sportovní komise se chce soustředit na malé projekty a společná setkávání při sportovních hrách. A tak bych mohl pokračovat i v případě dalších komisí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!