Zákaz vstupu do lesa po orkánu Most nevyhlásí!

0
767

Škody po orkánu Herwart sčítají i lesáci na Mostecku. I tady budou mít plné ruce práce s odklízením následků a škodami. Město Most zatím zákaz vstupu do lesů nevydává.

Zatímco v mnohých oblastech je už po řádění orkánu Herwart v lesních porostech vydán zákaz vstupu do lesů, v Mostě je situace lepší. „V tuto chvíli zatím nevydáváme zákaz vstupu do lesa. Situace na Resslu, byť jsou tam škody, není nijak dramatická. Škody na porostech jsou zejména v horských oblastech, jako je Mníšek, Klíny, tam jsou určitě největší a právě tady má plné ruce práce i naše městská správa lesů,“ konstatoval náměstek mosteckého primátora Marek Hrvol.

Kalamita se musí řešit i v lesních úsecích spravovaných Správou městských lesů Most. „Bude nutné zpracovat 500 kubíků dřevní hmoty, což je v daném terénu a za těchto podmínek možné jedině tzv. harvestorovou technologií. Jde o technologii, která používá stroje, který při těžbě dříví kácí, odvětvuje, rozřezává a ukládá v jednom cyklu,“ objasnila tisková mluvčí mosteckého magistrátu Alena Sedláčková. Z prověřených regionálních dodavatelů tento stroj vlastní pouze jedna z firem. Radní proto schválili přímé zadání zakázky na odstranění následků orkánu Michalu Čížkovi za maximální cenu 250 tisíc Kč bez DPH. „Lesy mají sice techniku, ale musela se zajistit subdodávka, aby se to všechno stihlo odklidit a dát do pořádku do konce roku. Většinou techniky naše správa lesů disponuje, ale teď je toho příliš a samozřejmě kalamitu budou řešit i naši zaměstnanci, tak subdodavatel,“ ujistil dále náměstek Hrvol.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!