Městem koluje petice proti sloučení galerie výtvarného umění s muzeem

0
785

Proti záměru sloučení galerie výtvarného umění s muzeem v Mostě vystoupili na zastupitelstvu občané města. Proti byli i někteří zastupitelé.

Instituce muzea zahrnuje široké spektrum nejen společenských, ale i přírodovědných oborů, které mapují, shromažďují a zpracovávají významné regionální bohatství a zvyšují vzdělanost obyvatelstva. Galerie se zabývá spíše výtvarným uměním a je silně specializovaným vědeckým ústavem s přímým vlivem na kulturní vývoj oblasti.

Občané města vyzvali město Most k aktivní podpoře při zachování kvalitní kulturní instituce, která prezentuje současné výtvarné umění v Mostě. „Sloučení obou institucí by se mělo projednávat již 11. prosince na jednání Zastupitelstva Ústeckého kraje. Bylo by dobré a žádoucí, abychom v tak zatíženém regionu, jako je Mostecko, nepřišli o jedinou etablovanou instituci prezentující živé umění na mezinárodní úrovni. Jedná se totiž o dvě instituce velmi rozdílného zaměření,“ upozornil Luděk Prošek, podle něhož je z odborného hlediska sloučení těchto institucí problematické. „Může vést k nekompetentnímu vedení. Na základě již dřívějších zkušeností, které prošly odbornými analýzami, je zřejmé, že tyto snahy jsou neekonomické, neefektivní a často likvidační, což dokládá Asociace muzeí a galerií ČR,“ upozornil dále občan. Proti slučování galerie s muzeem sepsali obyvatelé otevřený dopis adresovaný hejtmanovi a zastupitelům kraje. Vytvořili také elektronickou petici, která je stále aktivní. „Můžete ji najít na webu petice24.com pod názvem Petice proti sloučení galerie s muzeem v Mostě. Výzvu podpořilo na sto padesát osobností z celé ČR, významní odborníci, galeristé, kunsthistorici, pedagogové, umělci a další,“ podotkl ještě Mostečan. Primátor v reakci na vystoupení informoval, že v této věci město plánuje jednání s hejtmanem.

Proti tvrzení o nekompetentnosti vedení po sloučení obou institucí se ohradil ale mostecký zastupitel za KSČM a zároveň krajský radní Radek Belej. „Galerie nemá vlastní stálé sbírky, nekonají se zde téměř žádné výstavy. Je tu šest zaměstnanců, ti by přešli pod muzeum Most. Nic by se nezměnilo. Chceme sloučení, abychom to oživili,“ zmínil Radek Belej. Náměstkyně primátora Markéta Stará, která má v gesci také kulturu, ale připomněla, že výstav se koná v galerii dostatek. „Dostáváme pozvánky na akce do galerie často, výstavy se tu konají pravidelně. Když jsme plánovali pětisté výročí kostela, tak jsme neměli šanci se s našimi požadavky do jejich plánu vůbec dostat,“ podotkla.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!