Sportovní hala má problém s podlahou

0
878

Sportovní halu v Mostě čekají další opravy. Tentokrát se do pořádku bude dávat palubková podlaha v hlavním sále. Na opravu podlah přispěje polovinou prostředků Vršanská uhelná.

Sportovci, kteří využívají hlavní velký sál ve sportovní hale, budou moci trénovat a hrát na nové podlaze. „Hala je poměrně nová a není to tak dlouho, co se zde prováděla komplexní rekonstrukce. Je tu ale spousta paradoxů. Jedním z nich byla stará kanalizace, která se tu nechala a musela se vloni opravovat. V tuto chvíli jsou tu problémy s podlahou. Už na zápasech házené je vidět, že není v dobré kondici. Je na první pohled oprýskaná, v některých částech nafouklá… Bude nutné ji opravit,“ potvrdil náměstek primátora Marek Hrvol. Radní už uvolnili na opravu tři sta tisíc korun z daru Vršanské uhelné. Náklady by si měly celkově ale vyžádat až kolem sedmi set tisíc korun.

Hlavních příčin, proč došlo k poškození povrchu, je hned několik. „Podlahy poškodily v první fázi nevyhovující mobilní basketbalové koše, které dávají podlaze poměrně dost zabrat. Koše jsou těžké a používáme je nyní už minimálně,“ uvedl ředitel Sportovní haly Most Petr Formánek. Dalším velkým problémem jsou pro podlahu ale i míče sportovců a speciální lepidla, která se na ně používají. „Hala slouží v 90 procentech k tréninkům v házené. Házenkáři používají na míče speciální lepidla kvůli lepší přilnavosti a podlaha se pak musí následně chemicky ošetřovat. To je pak hlavním zádrhelem a důvodem, proč dochází k degradaci podlahy,“ popisuje dále ředitel Sportovní haly Most a podotýká, že jde vesměs o celoevropský problém. „Doba jde stále dopředu a vymýšlejí se stále nové technologie. Například i u míčů, aby byly přilnavější a lepidla se nemusela používat,“ říká k tomu Petr Formánek.

Co se týče opravy samotné, bude nutné zakonzervovat vrchní vrstvu, která je vlivem čištění a používání nejvíce poškozena. „Voda při čištění se dostává až na dřevo, a proto bude potřeba svrchní vrstvy přebrousit, zakonzervovat a udělat nové lajnování,“ vysvětlil dále ředitel a dodal, že bude nutné nově položit i část podlahy u nářaďoven, kde jsou umístěné mobilní basketbalové koše. „Když se s nimi manipulovalo a vyjíždělo odtud, tak to napáchalo největší škody právě zde,“ upřesnil ředitel. Opravy podlah by se měly provádět průběžně, a to až do poloviny příštího roku.

Podlahy se v minulosti opravovaly ale i v malé hale. „Kvůli nevhodnému lajnování zde docházelo k poměrně častým úrazům, a tak jsme i na žádost sportovců nově lajnovali podlahu v malé hale, kterou bylo nutné před tím také přebrousit. Společně s opravou kanalizace, která se rovněž realizovala v loňském roce a s opravou podlahy ve velké hale by tak měly být nutné opravy a zásadní revitalizace v hale završeny,“ doufá Petr Formánek.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!