První bobová dráha se staví na Klínech

0
1440

Jediná bobová dráha na české straně Krušných hor vyrůstá ve Sport areálu Klíny. Stavba je v plném proudu. Poprvé mají boby vyjet na dráhu 2. června 2018.

Sport areál Klíny vybral moderní variantu rakouské firmy Brandauer GmbH. Boby budou jezdit na speciální samonosné trubce o průměru 150 mm. Jednoduchý a maximálně bezpečný systém bez rozměrného bobového žlabu umožňuje postavit ve Sport areálu Klíny nejdelší dráhu tohoto výrobce v Čechách a na Slovensku. Bobová dráha dlouhá 900 metrů bude křižovat sjezdovku. „Než napadne sníh a začneme upravovat sjezdovku, bobovou dráhu v úseku na sjezdovce jednoduše demontujeme. Hned na jaře, kdy už nebude sníh kvalitní a vhodný pro lyžování, odhrneme jeho část a bobovou dráhu opět zprovozníme. Jedná se o rychlé a jednoduché úkony, které umožňuje právě systém bobů na samonosných trubkách,“ informoval jednatel Sport areálu Klíny Josef Dlouhý.

Systém bobů na samonosné trubce patří také k bezpečnějším variantám. Nehrozí v žádném případě, že by se boby dostaly mimo dráhu. „Jedná se o velmi bezpečnou technologii, díky speciální konstrukci nemohou boby vypadnout z trati. Dráha má hned několik bezpečnostních prvků. Bob je vybaven bezpečnostním pásem a 3 nezávislými brzdami, fungujícími i v případě deště,“ ujišťuje Josef Dlouhý. Na nové bobové dráze se v klidu projedou i urostlejší turisté. Nosnost bobů je totiž 130 kg. Děti nad 8 let mohou jezdit samostatně. Pro dopravu dětí mladších 8 let je bob vybaven dvojitým sedákem a dvojitým bezpečnostním pásem, tak aby mohli jet společně s rodiči. Opravdový zážitek z jízdy umocní nejen délka trati, ale i její převýšení 130 metrů. „Za jednu jízdenku budou mít lidé zážitky hned dva. Bobová dráha bude začínat na svahu u výstupu z lanovky. V bobu si lidé projedou 900 metrů dlouhou trať maximální rychlostí 45 km/hod. Na trati na ně čekají oblouky s poloměry 15 a 12 metrů a padesátimetrový most ve výšce 4 metry nad silnicí. Na konci dráhy vjedou na brzdící dopravník, který bob bezpečně zastaví. Nahoru je vyveze lanovka, takže si za jednu cenu užijí jízdu na bobech i lanovou dráhou,“ nastínil adrenalinový zážitek Josef Dlouhý. Cena celé této parády bude srovnatelná s jízdným na bobových drahách na německé straně Krušných hor, kde si ale navíc turista neužije jízdu lanovkou. Celkem bude ve Sport areálu Klíny k dispozici 32 bobů. „Krušné hory budou pro turisty díky bobové dráze opět o něco atraktivnější. Díky takovým nadšencům, kteří milují Krušné hory a snaží se dostat k nám co nejvíce turistů a připravit jim zážitky srovnatelné s předními horskými areály, se naše hory posouvají v návštěvnosti každoročně o velký kus vpřed. Bez provozovatelů sportovních areálů, bez hoteliérů a restauratérů a bez lidí, kteří pro Krušné hory pracují hlavně srdcem, by to nebylo možné,“ chválí nejnovější počin Sport areálu Klíny ředitelka Destinační agentury Krušné hory Eva Maříková.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!