Strážníci v Mostě dostali nový ekologický vůz

2
2355

Nové vozidlo Škoda Octavia, speciálně upravené pro potřeby městské policie, obdrželi v těchto dnech mostečtí strážníci. Toto ekologické vozidlo budou občané potkávat v ulicích Mostu již od tohoto týdne.

Využití stlačeného zemního plynu (CNG) pro provoz vozidel je čím dál rozšířenější. Pro vozidla městské policie, která se pohybují většinou jen po městě, je využití tohoto pohonu ideální. „Provoz vozidla je ekologický. Městská policie jezdí po městě prakticky nepřetržitě a s tímto pohonem ulehčíme životnímu prostředí ve městě od výfukových zplodin. V neposlední řadě očekáváme významné úspory také v nákladech na provoz,“ uvedl Jaroslav Hrvol, ředitel Městské policie Most.

Náklady na 1 ujetý km u vozidel na stlačený zemní plyn jsou podle Euro CNG řádově o 40-50 % nižší v porovnání s pohonem na benzín a na o cca 60-70% nižší v porovnání s dieselovými motory. Je to jako jezdit na benzín, který by stál cca 18,- Kč/ l. V České republice je v současné době v provozu 160 plnících stanic. Plnící stanice CNG je v Mostě ve Velebudicích, ul. Dělnická a je otevřena 24 hodin denně. „Pořizovací cena vozidla na CNG je přitom srovnatelná s cenami vozidel na běžný pohon,“ doplnil Jaroslav Hrvol.

2 KOMENTÁŘE

  1. Nemám nic proti CNG, ale ta data co uvádíte paní Šoltysová jsou šílená.
    1. 50% proti benzínu je nesmysl
    2. 70% proti naftě je další nesmysl
    3. Vychází z toho, že nafta oproti benzínu je o 20% výhodnější i přes to, že je levnější – nesmysl
    Náklady na CNG provoz jsou kolem 1Kč/km u moderních (VW) dieselů je to 1,2Kč/km. (https://www.cng.cz/o-cng/proc-cng a https://www.skoda-auto.cz)
    Pokud uvážím kolik toho po mostě strážnící ujedou, pořád mi vychází nákladnější auto s přestavbou na CNG než normální oktávka kombi v základu, která by strážníkům bohatě stačila.
    Navíc s CNG nikoho nedohoní :)
    T.
    Mimochodem cena přestavby pro 4válec na CNG je 36500,-
    Takže nám zbývá jen ta ekologie.

    • Děkuji za komentář. Na vysvětlenou dodávám, že čísla, která jsou podle Vás šílená, neuvádím já, ale Městská policie Most. Takže pokud máte výhrady k datům, která jsou v článku uvedená a která mohou být ve skutečnosti skutečně odlišná, pak je prosím sdělte přímo na adresu městské policie. Oni tuto zprávu takto vydali.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!