Ředitel gymnázia: „Naše hřiště je v centru města a mělo by sloužit všem“

0
1890

Litvínovské gymnázium T. G. Masaryka doznává v posledních dvou letech zásadní změny. Přibylo dlouho žádané víceúčelové hřiště, opravila se kanalizace a chystá se i nová fasáda. Do rekonstrukce gymnázia a sportovního hřiště investuje kraj více než 30 miliónů korun. Co vše se na budově gymnázia už zvládlo a co je ještě potřeba dodělat, jsme se zeptali ředitele školy Jana Nováka.

Nelze si nešimnout probíhajících stavebních prací vně budovy gymnázia. Co se zde nyní děje?

Po letech se podařilo zrekonstruovat kanalizaci v budově a objekt izolovat. Práce probíhají uvnitř budovy i zvenku. Uvnitř se rekonstruuje kanalizace v suterénu školy. Ručně se vykopalo a vyvezlo několik tun odpadem kontaminované zeminy a rozbité armatury, ze kterých roky unikal odpad do podloží objektu. Podloží se odkopalo do hloubky dvou metrů. Položily se nové plastové odpadní roury. V suterénu se vybudovala nová podlaha, položila se dlažba. Tímto zásahem se gymnázium prakticky ze dne na den zbavilo zápachu, který školu sužoval roky a nabýval na intenzitě. V současné době máme v suterénu plnohodnotné nové učebny a sociální zařízení.

Co dalšího se bude ještě dít?

Stejným způsobem budeme ještě sanovat posilovnu a šatny se skříňkami. Zápach už je ale definitivně pryč. Zvenku budovy se pracuje na hydroizolaci objektu, upravují se tak zvané anglické dvorky kolem školy, budova se obkopává, aby zdivo větralo. Komplet se předláždilo atrium, které bude možné dál využívat například jako místo odpočinku pro studenty. Pracuje se také na zahradě. Tady se obnovují cesty, doplňují lavičky. Podle studentského projektu tu v příštích letech plánujeme vybudovat arboretum. To ale až bude rekonstrukce školy celá dokončená.

Školu čeká nová fasáda. Kdy to bude?

Jednotlivé etapy na sebe měly navazovat a fasáda se měla začít dělat už letos. V současné době se ale čeká na rozhodnutí ministerstva kultury. V minulosti byl totiž objekt gymnázia označen za památkově významnou budovu, za výkvět architektury německého funkcionalismu. Pokud to ministerstvo kultury uzná, nebude moci být objekt zateplen, a tudíž nemůžeme počítat ani s novou fasádou. Věřím ale, že v tomto případě zvítězí zdravý rozum. V minulosti se při různých rekonstrukcích udělalo do architektury objektu školy mnoho zásahů, které nikdo s památkáři nekonzultoval. Například zmizely původní luxfery. Změnily se také atiky a zaatikové žlaby, nejcennější prvek celé architektury budovy gymnázia.

První etapou byla výstavba víceúčelového hřiště. Jak jste s hřištěm spokojen?

Naprosto. Víceúčelové sportoviště jsme opravdu potřebovali. Využívají ho studenti v rámci výuky, ale mohou ho také využívat v době volna. Hřiště za 350 korun pronajímáme veřejnosti, a to denně od 16 do 20 hodin. Stačí si jen hodinu objednat prostřednictvím našich webových stránek. Hřiště je možné využívat také ve večerních hodinách, je osvětlené. Jsem rád, že je o hřiště zájem. Nechtěl jsem, aby v odpoledních hodinách zůstávalo prázdné a zavřené. Je v centru města a mělo by sloužit všem.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!