Meziboří i Litvínov řeší problémy s pejskaři

0
1249

S neukázněnými pejskaři a neuklizenými exkrementy se potýkají Meziboří i Litvínov. Obě města poskytují pejskařům pytlíky na exkrementy a v obou městech jsou rozmístěny také příslušné odpadkové koše. Pejskaři ale velmi často exkrementy po psech neuklízí.

Stopy po venčení psů jsou na první pohled patrné nejen v parcích a na městské zeleni. Často nechávají pejskaři neuklizený exkrement dokonce na chodníku. „V centru města máme umístěné odpadkové koše určené výhradně na psí exkrementy. Majitelé psů při zaplacení poplatku za psa dostanou sáčky na exkrementy. Vyšli jsme vstříc i těm, kterým vadily sáčky průhledné a nakoupili zabarvené neprůhledné. Pokud lidem sáčky dojdou, mohou si přijít na radnici pro další. Někteří pejskaři ale po svých psech neuklízí a nepřiměje je k tomu ani snaha města co nejvíce jim tuto povinnost zjednodušit, ani sankce za přestupek. Dokonce jsme zvažovali, že zvýšíme kvůli tomuto problému poplatek za psy. Pak jsme ale od tohoto úmyslu odstoupili, protože bychom trestali i ty pejskaře, jejichž psi veřejné prostranství neznečišťují,“ uvedl starosta Meziboří Petr Červenka. Na úklid exkrementů koupilo Meziboří také vysavač. „Ten sice používáme, když je město hodně znečištěné, ale neznamená to, že by zaměstnanci technických služeb přebrali po majitelích psů jejich povinnost. Po svém psu by každý měl uklízet sám,“ zdůraznil starosta. Mezibořští pejsci mají dokonce i svůj vlastní pisoár. Umístěný je před obchody v centru města. K němu mohou pejskaři své pejsky uvázat a ten také mohou v klidu označkovat. Město tak chce předejít tomu, aby psi značkovali kovové sloupy před obchody.

Se stejným problémem se potýká také Litvínov. Litvínov registruje 3 200 psů. V lokalitách, kde se pohybuje více psů, byly instalovány nádoby na psí exkrementy i s potřebnými pytlíky. V zámeckém parku jsou tři schránky s igelitovými pytlíky, dalších osm s papírovými pytlíky je po jednom na Osadě u točny tramvaje, v parku u ZŠ s rozšířenou výukou jazyků, v ul. Horská, na psí loučce v Hamru pod učilištěm, v parku u Scholy Humanitas, v parku u bývalého Pilařského rybníka, na psí loučce v Janově a na psí loučce v ul. Šaldova. Schránky se jednou za 14 dní doplňují novými pytlíky. V Litvínově majitelé psů při jejich přihlášení a zaplacení poplatku městskému úřadu obdrží pro začátek tři balíčky igelitových pytlíků zdarma, aby hned od přihlášení pejska nezanedbávali svou povinnost.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!