Město už ví, kdo opraví most v Rudolicích

0
1311

Most do Rudolic se opraví letos. Město bylo úspěšné se žádostí o dotaci na opravu a má už také vítěze na realizaci této veřejné zakázky.

Rekonstrukci mostu do Rudolic provede společnost SMP – SG, Most – Rudolice, která se stala vítězem výběrového řízení. Finální hodnocení proběhlo formou elektronické aukce. Základním hodnoticím kritériem byla nejnižší nabídková cena. „Cena ve výši zhruba 56 milionů bez DPH bude ze sta procent kryta ze zdrojů Státního fondu dopravní infrastruktury,“ uvedl mostecký primátor Jan Paparega. Na mostě je v tuto chvíli omezený provoz, a mohou tudy projíždět vozidla jen do určité nosnosti. Platí zde i další ochranná opatření, jako je zúžení vozovky na mostě, aby zde například nemohly projíždět dva autobusy zároveň. Stav mostu je totiž havarijní, a bude nutné jej opravit od základů. Během rekonstrukce by měl být provoz na mostě uzavřen. Pro vozidla i MHD budou vymezeny objízdné trasy.

Dotace na rekonstrukci rudolického mostu město získalo díky tomu, že most vede nad železniční tratí. I to je jedním z důvodů, proč jeho rekonstrukci radnice upřednostnila před rekonstrukcí mostu u nemocnice v ulici J. E. Purkyně. Jeho technický stav je už také „na hraně“. Původně ho plánovalo město opravit právě v letošním roce. Během příprav ale došlo ke komplikacím, které jsou už ale vyřešené. „Je potřeba rekonstruovat v nejbližší době dva mosty. Ten druhý je už naprojektovaný a podařilo se také vypořádat některé dotčené pozemky. Rozhodli jsme se proto, že v rámci přípravy rozpočtu na rok 2019 do něj zahrneme i rekonstrukci mostu u nemocnice,“ konstatoval primátor Paparega. Opravu mostu u nemocnice bude muset však město realizovat ze svého. „Národní dotační program bohužel není možné v tomto případě využít. Most se nenapojuje na silnici I. třídy a ani nevede přes železniční křížení jako most v Rudolicích,“ doplnil první muž města. V rámci rekonstrukce mostu v ulici J. E. Purkyně bude most uzavřen a objízdná trasa povede ulicí Svážnou. Řešit se bude muset také obratiště autobusů, které během částečných uzavírek mostu v minulých letech fungovalo na parkovišti vedle lékárny. To je však nyní zpoplatněné a opatřené závorami.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!