Na co se letos těší a netěší naši starostové

0
926
Foto: Petr Toman
web_Paparega JanJan Paparega, primátor města Mostu

Na co se těším

Na konci předchozího roku se nám podařilo připravit kvalitní rozpočet města. Jsou v něm zajímavé investice, tradiční i nové společenské události, je tedy nač se těšit.

Myslím, že nejen místní, ale i turisty potěší 3D bludiště s vyhlídkovou věží, které právě v letošním roce vyroste nedaleko centra na vrchu Šibeník. To se jistě stane velkým lákadlem. Na další opravy čekají mostecké silnice a chodníky a my jsme na ně vyčlenily téměř 50 milionů korun. Půjdeme stejnou cestou jako vloni, tedy žádné záplatování nejproblematičtějších míst, ale velkoformátové opravy komunikací. V tomto trendu chceme pokračovat i v letech budoucích. Pro tento způsob jsme se rozhodli, protože v minulých dobách se silnice pouze „flikovaly“ na porušených místech a dále degradovaly. Z dalších zajímavých investičních akcí bych zmínil třeba rekonstrukci chladicího zařízení a ledové plochy na zimním stadionu nebo rekonstrukci podlah na Aquadromu. Seznam je dlouhý a my s jednotlivými akcemi budeme veřejnost seznamovat. Dále budeme koordinovat projektovou přípravu na rekonstrukci kulturního domu Repre tak, aby byl připraven kvalitní projekt, za který se Most nebude stydět.

Samozřejmě se těším na kulturní a sportovní události, které se v Mostě konají, připomenu například ty tradiční, jako je Mostecká slavnost, Den magistra Kelleyho, Night Run nebo Běh kolem jezera. Letos na květen také chystáme velkou oslavu 100 let od založení republiky, konat se bude v sobotu 26. května u přesunutého kostela a už teď mohu slíbit, že to bude velká podívaná.

Samozřejmě mám i soukromá přání a těším se na nové zážitky se svou rodinou. Letos naše dcera nastoupí do první třídy, tak to bude v jejím i našem životě velká změna. Na poli sportovním mne čekají nové podniky, při kterých budu překonávat své dosavadní možnosti a to je pro mne velikou výzvou.

Na co se netěším

Nemám v zásadě nic, na co bych se ve stávajícím roce netěšil. Čekají nás pochopitelně komunální volby do zastupitelstev obcí, při kterých budeme kandidovat a obhajovat naší stávající pozici. Kampaň bude jistě tvrdá a nepříjemná. Chci ale věřit, že bude korektní a nikoliv podpásová.

web_KATERINA SCHWARZOVAKateřina Schwarzová, starostka města Lomu

Na co se těším

Je toho spoustu, mohla bych se rozepsat tak, že by snad ani nezbylo místo pro kolegyně  a kolegy starosty. Těším se na to, že už konečně letos vybudujeme v našem městě kompletně nové veřejné osvětlení.  A na to se těším už velmi,  velmi  dlouho. Těším se na jaro, až budeme moci začít opět v našem městě opravovat městské domy a komunikace  a budovat třeba nová hřiště a parkovací místa, na hřbitově nové chodníky a cesty. Těším se na dokončení komunikace v ulici Spojeneckých letců tak, aby už konečně  propojila tamní obyvatele s komunikací na ulici Vrchlického. Těším se na volby, to je vlastně moje vysvědčení za uplynulé  čtyři roky starostování.

Na co se netěším

Netěším se na 25. květen  2018, protože v tento den vstupuje v účinnost  GDPR neboli  Obecné nařízení o ochraně osobních údajů neboli General Data Protection Regulation. Jedná se o nařízení, které  přináší dosud největší revoluci v ochraně osobních údajů pro celou EU a astronomické pokuty za její porušování. Pro města a obce to znamená vytáhnout z rozpočtu ohromné množství peněz na splnění všech požadavků EU. A to se mi ani trochu nelíbí. Finance bychom mohli využít smysluplněji. A navíc se domnívám, že ČR má, jako jedna z mála zemí, zákon o ochraně osobních údajů skutečně precizní.

web_blahovaKamila Bláhová, starostka města Litvínova

Na co se těším

Hlavně na to, že se město Litvínov zase stane o něco lepším místem pro život. Máme v rozpočtu města schválené investice v objemu 180 mil. Kč, čekají nás další rekonstrukce komunikací, a to v ulicích u Zámeckého parku a parkoviště za hotelovým domem včetně modernizace a doplnění nového veřejného osvětlení. Zahájena by měla být i realizace rekonstrukce komunikací ulic Vančurova, J. Hory a Seifertova, opraveny by měly být také chodníky v ulici Na Kopci, mostek v ul. K. H. Borovského a koryto janovského potoka v Janově. Bude doplněno nové veřejné osvětlení na Osadě, u penzionu pro seniory v ul. Vodní a proběhne rekonstrukce osvětlení na parkovišti „fajle“. Ve školách dojde k výměně oken, která jsou v havarijním stavu a mateřská škola v ul. Ladova bude zrekonstruována pro účely bezbariérového přístupu.  Dále bude rekonstruováno hřiště v ul. Bezručova a vybudován nový skatepark. Modernizací by měla projít strojovna na zimním stadionu Ivana Hlinky včetně nového napájení. Čeká nás také realizace projektů za podpory dotačních prostředků, jako je vybudování nových sociálních bytů v penzionech pro seniory v ul. Vodní a v ul. PKH, kde dojde i k zateplení celého objektu, dále jsou to projekty zaměřené na vzdělávání, mezi které patří modernizace objektu družiny při ZŠ Janov a klubu Lesánek při MŠ Tylova, úprava městské knihovny nebo rekonstrukce pavilonu dílen SSZŠ, u kterých zatím nemáme definitivní rozhodnutí o poskytnutí dotace. Zda-li budou realizovány záleží právě na nich. Ve fázi před výběrem zhotovitele je projekt na vybudování hlásného a varovného systému pro obyvatele města, jehož cílem je podávání včasných relevantních informací při vzniku jakékoliv mimořádné události, která by mohla ovlivnit životní prostředí nebo přímo ohrozit zdraví obyvatel města.

Probíhá také intenzivní příprava projektů na výstavbu nového mostu přes ul. Mezibořskou a výstavbu nové plavecké haly u Koldomu, během které došlo k úpravě konceptu řešení dispozic, ale také příprava dopravního terminálu u nádraží. Bude zahájeno řešení lokality u Pilařského rybníka a projektová příprava na výstavbu nové smuteční síně a dalších investičních akcí na následující roky.

Těším se na další podněty nejen přes aplikaci „Lepší místo“, která začala v Litvínově v rámci zkvalitňování poskytovaných služeb našim občanům fungovat v roce 2017, ale také např. prostřednictvím „dnů otevřených dveří u starostky“. Ve společensko-kulturní oblasti bude letošní rok neméně pestrý. Kromě tradičních celoměstských akcí a programové nabídky v zámku Valdštejnů (výstavy, dílničky pro děti, koncerty, jarmárečky, Valentýn, Férová snídaně…) samozřejmě připravujeme s dalšími subjekty ve městě netradiční akce, kterými společně oslavíme 100. výročí vzniku samostatného československého státu (28. 10. 2018).

Na co se netěším

Já vlastně ani pro tuto chvíli nevím, protože jsem pozitivně naladěný člověk a překonávání překážek beru spíš jako výzvu než obavu. A jak se říká – co tě nezabije, to tě posílí. Vždy se jedná pouze o úhel pohledu. Na tom špatném lze vlastně najít i to dobré, i když je to někdy hodně složité.  Krásný nový rok všem!

Červenka - inzerce_263x192 mm + 5mm na spad.cdrPetr Červenka, starosta města Meziboří

Na co se těším

Těším se na to, že v roce 2018 se nám podaří splnit všechny plány. Že se Meziboří zase o kousek posune vpřed. Těším se na pokračování spolupráce se všemi, se kterými jsem pracoval v roce minulém.

Na co se netěším

Netěším se na případné špatné vztahy mezi lidmi, které se mohou odrazit do rodin i do společnosti.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!