Útulky v Rudolicích i Litvínově hlásí plno!

0
1211

MOST – Mostecký rudolický útulek pro opuštěná zvířata v novém roce praská ve švech. Na svého „páníčka“ tu čeká 52 psů. Mají tu ale „ubytované“ i kočky, anebo ježky, které na jaře útulek vypustí zpět do přírody.

Kapacita rudolického zvířecího útulku je určena pro 50 psů. V novém roce tu ale více než polovina čtyřnohých přátel člověka ze současných dvaapadesáti přibyla. „Od 1. ledna jsme v útulku přijali dvacet sedm psů. Je to poměrně dost, ale toto číslo je obdobné každoročně v tuto dobu. Největší nápor bývá tradičně během února a března. Mezi psími nalezenci je i řada tzv. nechtěných vánočních dárků, které k nám putují,“ uvedl vedoucí útulku v Rudolicích Antonín Šlégr. „Nejčastěji psy odchytí a vozí k nám městská policie, ale opuštěné nebo zatoulané psy sem přivedou i lidé,“ uvedl dále. Jen za loňský rok se v útulku „ubytovalo“ na 348 psů. Pro většinu z nich se ale podaří najít nového majitele. „Tři sta padesát psů jsme za loňský rok vydali a z tohoto počtu se 134 psů vrátilo zpět majitelům. Platí, že čím je pejsek mladší, tím je větší naděje na jeho umístění do osvojení. Naposledy jsme tu měli psa nejdéle tři a půl roku,“ uvedl k dalším statistikám útulku Antonín Šlégr. Příkladem šťastného návratu v těchto dnech jsou i dva pitbulteriéři, pes s fenkou. Ty do útulku přivezli policisté, kteří je našli uvázané v lese nedaleko Mostu a upozornili na ně občané. V lese je ke stromu měla uvázat žena, která tím řešila své rozepře se svým partnerem. Ten se ale o psech dozvěděl a do útulku si pro ně přijel.

Kromě psů se v útulku starají i o kočky, kterých tu přebývalo za celý uplynulý rok 110. Přezimují tady ale i ježci, kteří si nestačili najít úkryt. Lidé, kteří chtějí útulku a psím kamarádům pomoci, mohou přijít a přinést jim pamlsky, obojky a další potřebnosti. V zimě například i deky a podobně. „Po Vánocích jsme tu zásobeni dekami na celý rok, lidé je k nám nosí pravidelně, za což bych jim chtěl poděkovat,“ obrací se k dárcům Antonín Šlégr a dodává: „Lidé k nám nosí i krmivo. Naše svěřence krmíme granulemi a konzervami od firmy Gilpa nebo Pedigree. Jsou na ně totiž už zvyklí, takže pokud by případní dárci chtěli udělat zdejším čtyřnohým obyvatelům radost, pak krmivem od těchto značek, ale stačí i psí pamlsky. Jsme rádi za každou pomoc,“ dodává vedoucí útulku. Lidé chodí do útulku i vypomáhat. Údržbu a úklid si totiž zajišťuje zařízení pro opuštěná zvířata samo. „Lidé k nám chodí psy venčit velmi často, a to jednotlivě nebo i celé třídy ze základních a mateřských škol. Takže se naši pejsci i proběhnou. Pomáhají nám také nezaměstnaní, prostřednictvím zaměstnávání magistrátu města a úřadu práce, s nimiž máme dobrou zkušenost. Potřeba je tu v zimě úklidu sněhu, v sezóně pak sekání trávy, údržba zeleně, natírání plotu, čištění kotců a podobně,“ vyjmenoval některé z činností, s nimiž mohou zájemci také v útulku pomoci, Antonín Šlégr.


LITVÍNOV – Útulek pro opuštěná zvířata funguje i v Litvínově, v zahrádkářské oblasti nad nákupním střediskem Lidl. I tady mají kapacitu naplněnou. V současné době tu je umístěno třicet psů.

„Od začátku roku k nám přišlo 19 psů. Všichni se udali, a nebo vrátili zpět majitelům,“ uvedl vedoucí litvínovského psího útulku Štefan Horský. V loňském roce do útulku putovalo 159 psích přátel člověka, 130 jich útulek vydal. „Naší velkou výhodou je čipování. Nalezené psy čipujeme, čímž máme poté ulehčenou práci, víme totiž, kam dotyčný pes patří. Proto se 99 procent nalezených psů vrací zpětně majiteli. Většinou, když najdeme psa, přečteme jeho čip a do útulku se ani nedostane,“ popisuje praxi Štefan Horský. I on potvrzuje pravidlo, že čím je pes mladší, tím lépe se pro něj hledá náhradní majitel. V litvínovském útulku setrval nejdéle pes kolem osmi až desíti let. Většinou se daří psy do půl roka až do roka udat novým majitelům. „Nejprve ale posíláme pejsky na zkoušku, aby si případní zájemci vyzkoušeli, zda si budou s psím kamarádem rozumět nebo ne. Není výjimkou, že se se psem vrátí zpátky, že to nejde. Ale vezmou si třeba jiného,“ líčí osvědčené praktiky Štefan Horský. Litvínovský psí útulek má v současné době také zajištěný dostatek „tepla“ pro psí svěřence. Díky dárcům a pro tento účel zřízenému kontu mohl útulek pořídit pro zdejší svěřence vyhřívané boudy. Stejně i jako jinde v útulcích přivítají i zde psí pamlsky, jako jsou například piškoty, i jiné krmivo, nejlépe v konzervách. Do budoucna by si útulek i díky svému širšímu záběru, jako je například provozování canisterapie, spolupráci s nadacemi, sociálními či dětskými speciálními zařízeními, ale i obecně s dětmi přál lepší a větší zázemí, aby se mohl i této činnosti věnovat více a uspokojit tak stále vyšší poptávku.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!