Smutná zpráva pro běžkaře – do Krušných hor se nesmí

0
1042

Až do konce dubna byl prodloužen zákaz vstupu do lesů v Krušných horách. Běžkaři si proto Krušnohorskou bílou stopu v oblasti nad Litvínovem letos neužijí. Lesy ČR a Správa městských lesů Most totiž nestihly odstranit popadané stromy po podzimní vichřici a lidem při vstupu do neuklizeného lesa hrozí nebezpečí.

Zákaz vstupu do lesů do 30. dubna letošního roku vydalo město Litvínov na žádost Lesů ČR a Správy městských lesů Most. Dočasné vyloučení vstupu veřejnosti na pozemky a lesní porosty se týká obcí Brandov, Hora Svaté Kateřiny, Nová Ves v Horách, Klíny a Litvínov. Původně platil zákaz jen do 31. ledna. „Požadováno je prodloužení zákonné lhůty v délce 3 měsíců, kterou uplatňují správci lesa k pokračování a dokončení odstranění důsledků kalamity na lesích ze dne 28. až 29. října loňského roku,“ uvedla starostka Litvínova Kamila Bláhová.

Do zákazu jsou zahrnuty nejhůře postižené polohy a katastry, většinou vrcholové partie Krušných hor. „V katastru Brandova není zatím vytěženo vůbec nic. Poškozené stromy padají stále. Vstup do lesa je skutečně nebezpečný,“ zhodnotil aktuální situaci starosta Brandova Jiří Mooz. První tříměsíční zákaz vstupu do lesů vydal Litvínov bezprostředně po řádění orkánu Herwart už loni v listopadu. Ne všichni lidé tento zákaz respektují. Podle lesáků jsou ale orkánem poškozené stromy velmi nebezpečné. Stačí jen malý poryv větru, nebo například zátěž v podobě napadaného sněhu a stromy padají k zemi.

Rada města Litvínova vydává nařízení o dočasném vyloučení vstupu veřejnosti do lesních porostů na katastrálních území Brandov, Rudolice v Horách, Malý Háj, Svahová I, Hora Svaté Kateřiny, Mníšek v Krušných horách (územní působnost obce Nová Ves v Horách), Klíny I, Křížatky (územní působnost města Litvínova), a to do 30. dubna 2018.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!