Město má už vytipované sociální byty

0
1571

Město Most má částečně zajištěné sociální bydlení. V rámci projektu sociálního bydlení musí město Most zřídit deset bytů. Má jich zatím šest. Radnice občany ujišťuje, že stěhování nepřizpůsobivých do vytipovaných bytových prostor se obávat nemusejí.

Proč zmizela cedule?

Občané, zejména senioři, kteří obydlují domy s pečovatelskou službou v ulicích Růžová a U Parku, mají obavy, co se bude dít v jejich bydlišti. Z domova s pečovatelskou službou totiž zmizely cedule s označením „Pečovatelský dům“. Proslýchá se, že město zde chce zřídit sociální byty. „Do našich domovů jsme vložili nemalé peníze, abychom si tu prostředí zušlechtili. Nechceme, aby se sem nastěhovali pochybné existence a nepřizpůsobiví a do našich domů přinesli šváby a štěnice…“ lamentuje jeden z místních občanů. Vedení města ale ujišťuje, že nic takové nehrozí. „S občany jsme se sešli a vše jim vysvětlili. Cedule s nápisem Dům s pečovatelskou službou zmizely poté, co je nechal odstranit ředitel MSSS. Důvodem je změna sídla této organizace. Městská správa demontáž provedla sice bez upozornění, ale má na to právo a není důvod k žádné panice,“ uvedla náměstkyně primátora pro sociální oblast Markéta Stará.

Jeden sociální byt

Fakt, že by v domech měly vzniknout sociální byty, město ale potvrdilo. „Jeden sociální byt plánujeme i v této lokalitě. Nebudou sem stěhováni sociálně nepřizpůsobiví. Jedná se o jednoho slušného staršího pána, který splňuje podmínky pro sociální bydlení,“ vysvětlila náměstkyně. Zároveň ujistila, že město nechce do domů s pečovatelskou službou stěhovat problematické rodiny s dětmi. „Určitě budeme vždy velmi zvažovat, kdo v daném bytě bude bydlet. Podmínky pro výběr jsou přísné a my ctíme komunitní bydlení zdejších seniorů a nic na tom nehodláme a nebudeme měnit,“ ujišťuje Markéta Stará. Sociální byty by podle ní naopak měly být zárukou, protože zaručí zvýšenou kontrolu úředníků. „Dotyční musí být ztotožněni s tím, že náš pracovník může zajít i na kontrolu bytu a oni ho musí pustit. Na tyto nájemníky bude dohlíženo, takže nehrozí žádné nepokoje a problémy,“ dodala náměstkyně.

Město Most má v rámci vytváření sociální bytů problém. Kromě panelových bytů v Chanově totiž nevlastní žádný bytový fond. „Vstupujeme proto do jednání s fyzickými osobami, které se chtějí na tomto projektu podílet s námi. Zatím máme šest bytů z deseti, které by měly být obsazeny. Tři byty jsou v Chanově v bloku č. 8, vytipovány jsou i byty v ulici M. G. Dobnera a na třídě Budovatelů a šestý by měl být právě v lokalitě pečovatelských domů,“ vyjmenovala ještě Markéta Stará.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!