Dorostenky ze sportovního gymnázia vyrazily na MS škol do Kataru

0
1120

Na začátku prosince vyhrál dorostenecký tým házenkářek sportovního gymnázia v Mostě republikové finále soutěže středních škol v házené. V mostecké sportovní hale se tehdy mluvilo o tom, že by vítěz mohl jet na mistrovství světa škol do katarského Dauhá. A tým mosteckého gymnázia, složený převážně z hráček mladších a starších dorostenek DHK Baník Most, si už sbalil kufry a vyrazil za další zajímavou zkušeností. Více předtím, něž tým odjel, prozradil v rozhovoru trenér Jiří Hanus.

Bylo hlavním cílem před republikovým mistrovstvím jet si zahrát do Kataru?

Naší hlavní snahou bylo zúčastnit se mistrovství republiky a pokusit se ho vyhrát. Ačkoli od počátku existovala nějaká šance jet si zahrát mistrovství světa, raději jsme očekávání děvčat mírnili, protože se jedná o poměrně nákladnou záležitost. Původně se počítalo s tím, že by veškeré náklady hradila Asociace školních sportovních klubů, ale to se nepodařilo, takže velkou roli v tom, že se děvčata budou moci mistrovství zúčastnit, nakonec sehrálo gymnázium a další partneři, například Ústecký kraj nebo Vršanská uhelná.

Jak je vlastně složen tým, který odjel na mistrovství světa?

Účast už v republikovém mistrovství je podmíněná věkem, hráčky musí být narozené před rokem 2000. Náš tým je tedy složen převážně z hráček, které za Baník nastupují v týmech mladších a starších dorostenek, navíc šest z nich už má zkušenosti i z A týmu žen. Jinak je to ale průřez všemi ročníky sportovního gymnázia. Do Kataru jede celkem třináct děvčat, bohužel mě mrzí, že s námi nemůže odcestovat zraněná Veronika Šípová, která pomáhala vybojovat republikový titul. Doprovázet je budeme já za sportovní gymnázium, Peter Sabadka jako trenér staršího dorostu a Radek Maděra jako organizační pracovník.

Připravovali jste se nějak speciálně na tento turnaj?

Je velmi složité najít čas, aby se tento tým vůbec sešel, protože například hráčky, které nastupují za A tým žen, v současnosti absolvují zápasy dvakrát týdně. Mladší dorostenky a starší dorostenky ale obvykle hrají spolu a jsou na sebe zvyklé. Přesto počítáme, že před odjezdem uděláme zhruba dvě společné tréninkové jednotky, kde by se měly všechny hráčky sejít a samozřejmě budeme také probírat, co od účasti na mistrovství světa očekáváme.

Když už jste to naznačil, jaké jsou ambice týmu mosteckého sportovního gymnázia?

Chceme se poprat o nějakou medaili, bez toho, že bychom chtěli uspět, bychom tam ani nejeli. Náš tým je dost silný i zkušený, některé z hráček už zakusily interligové i pohárové zápasy. I když nevíme, jaká je síla našich soupeřů, máme na to, abychom uspěli. Můj osobní, možná trochu smělý tip je skončit do šestého místa.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!