Radosti života v ASTŘE

0
1476

V Domově pro seniory v Barvířské ulici se uskutečnila slavnostní vernisáž výstavy s názvem Radosti života. Jedná se o výstavu výrobků, které vytvořili klienti domova pro seniory na pravidelných aktivitách konaných v zařízení.

K vidění jsou ukázky z klubu ručních prací, keramiky, pletení z pedigu, práce uživatelů domova se zvláštním režimem a ukázka individuální tvorby vyšívání, fotografování, malby na profesionální úrovni v podání abstraktního umění nebo krajinek od Josefa Tótha.

Na úvod výstavy zazněla milá slova od náměstkyně primátora Markéty Staré, vedoucí zařízení Radky Tížkové a od uživatele domova pro seniory Josefa Tótha. Zahájení výstavy sklidilo velký úspěch. Výstavu můžete v domově pro seniory v ASTŘE navštívit až do 7. března.


S malováním začal v padesáti, ve sbírce má stovky obrazů

Významnou část výstavy tvoří obrazy Josefa Tótha. Osmdesátiletý rodák z Maďarska, který žije v Mostě od šedesátých let minulého století, namaloval už úctyhodnou sbírku. Jeho díla by se dala počítat na stovky. Jak sám na sebe Josef Tóth prozradil, malování se věnuje už třicet let a nejvíce ho oslovuje příroda, zejména krajina. Zalíbení našel ale i v abstraktních námětech. „Každoročně namaluji několik obrazů, chodím na společná setkání do Zubrnic, kde malujeme se skupinou nadšenců společně. K malování jsem přišel sám od sebe, nikde jsem se neučil. Začal jsem, když mi bylo padesát let,“ říká Josef Tóth. Inspiraci čerpá umělecky nadaný senior nejen v přírodě, ale také při sledování pořadů. „Inspiruje mě příroda, ale i pořady v televizi o vesmíru, o přírodě, podmořský svět, cestopisy… Mám přírodu moc rád. Obrazy maluju na místě, ale dodělávám je pak ještě doma,“ líčí Josef Tóth. Nejvíce ho přitahuje krajina kolem Českosaského Švýcarska, Hřenska a Polabí. „Malovali jsme například v Srbské Kamenici, kde si několikrát do roka uděláme společný plenér. Náměty jsem hledal i nedaleko Jetřichovic, kousek od mlýna, kde se natáčely pohádky. Například slavná Pyšná princezna,“ říká o svých oblíbených místech pro tvorbu Mostečan.

Jeho tvorbu přestavují kromě krajin i abstraktní díla, která získala ocenění. „Můj nejoblíbenější obraz z abstrakce je Koule. Ten už dvakrát získal první cenu. Naposledy cenu ústeckého hejtmana. Jsou to takové moje fantazie, líbí se mi geometrické tvary,“ prozrazuje Josef Tóth, jehož díla se objevila v minulosti například v Ústí nad Labem, v Čáslavi, v Mostě, v Lysé nad Labem, kde obdržel druhou cenu od středočeského hejtmana spolu s plaketou. Obrazy Josefa Tótha zdobí i společné prostory domova pro seniory v Astře.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!