Výuku češtiny na britském Oxfordu sponzoruje Pavel Tykač

0
5076

Majitel těžebních společností ve skupině Seven Energy Pavel Tykač s manželkou Ivanou podpořili výuku češtiny a bohemistiky na britské Oxfordské univerzitě. Díky 35 miliónům korun, které štědrý dárce univerzitě věnoval, se mohou tamní studenti věnovat češtině dalších dvacet let. Podařilo se tak zachovat katedru, která fungovala už za druhé světové války.

Tehdy byla Oxfordská univerzita jedinou školou, kde mohli uprchlíci z Československa dokončit svá studia. Čeština jako předmět se tu standardně vyučuje dokonce už od osmdesátých let minulého století. Nyní je zde díky daru manželů Tykačových výuka českého jazyka a literatury zaručena na dalších dvacet let. Poprvé v historii má tak katedra českého jazyka na Oxfordu svého konkrétního donátora.

Samotná univerzita projekt výuky češtiny podpořila částkou 800 tisíc liber a na slavnostní večeři přivítala manžele Tykačovy mezi svými významnými sponzory. Vznikl takzvaný Ivana and Pavel Tykač Fellowship, což je garance pracovního místa, které obor zastřeší do dalších let. Obsazeno by mělo být letos na podzim.

Pavel Tykač ročně daruje zhruba 45 miliónů korun. Jeho štědrost prostřednictvím těžebních společností míří i do regionu Mostecka. Mostecká nemocnice má díky těžebním společnostem Pavla Tykače novou porodnici, ale i přístrojová vybavení pro další oddělení. Obecně prospěšná společnost Women for Women Ivany Tykač přispívá dětem ze sociálně slabých rodin také na Mostecku a Litvínovsku na obědy. Své síly přitom spojila s Ústeckým krajem, který společnosti na obědy pro děti přispěl jeden milión korun. Cílem projektu organizace Women for Women je zajistit dětem samoživitelů, kteří se ocitli v tíživé životní situaci, avšak aktivně přistupují k řešení svých problémů, pravidelnou kvalitní stravu a vypěstovat zdravé stravovací návyky. Ve školním roce 2016/2017 podpořila organizace v Ústeckém kraji 60 základních škol a 576 dětí v celkové výši 2 milióny Kč. V současném školním roce 2017/2018 se do aktivit projektu prozatím zapojilo 54 základních škol, z nichž bylo podpořeno 643 dětí v celkové výši 2,7 miliónu Kč.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!