Kvůli opravě střechy v muzeu méně výstav

0
818

Letošek a částečně i příští rok bude v mosteckém muzeu ve znamení rekonstrukcí. V současné době se začala opravovat střecha. Rekonstrukce si vyžádá omezení výstavního programu. Návštěvníci se ale posléze mohou těšit na zajímavé novinky.

V mosteckém oblastním muzeu se začalo s opravou střechy. Ta bude velmi náročná a potrvá více než 70 týdnů. Opravu realizuje Ústecký kraj. „Již při přípravě projektu jsme intenzivně spolupracovali s Ústeckým krajem, který má zajištění opravy ve své režii. Důvodem k rekonstrukci byl zejména havarijní stav krytiny, svou roli hrálo i opakované zatékání i nedostatečná izolace a další nedostatky,“ informoval ředitel oblastního muzea Michal Soukup a zároveň podotkl: „Bohužel musíme v letošním roce kvůli rekonstrukci výrazně omezit výstavní program, což se nepochybně projeví na poklesu návštěvnosti.“ Tu ale muzeu naštěstí „vynahradila“ nedávno ukončená výstava Terakotová armáda, která trhala rekordy návštěvnosti nejen na Mostecku, ale i v ČR. Přišlo se na ni podívat přes šestnáct a půl tisíce návštěvníků. Organizátoři výstavy, kteří si spolupráci s muzeem i Ústeckým krajem a městem Most velmi pochvalovali, avizovali, že by chtěli v muzeu do budoucna realizovat i další atraktivní projekty. Tou by například mohla být výstava o Tibetu a Šangri-La. Záležet ale bude, jak budou rekonstrukční práce pokračovat. „Spolupráce s firmu GOVIN byla příkladná, výstava o terakotové armádě se stala doslova hitem. Podle mého soudu jde o vůbec nejnavštěvovanější muzejní výstavu v Mostě za posledních 40 let. Myslím, že na vzájemných vztazích, které jsme si díky výstavě vybudovali, budeme moci do budoucna stavět. Zatím však nemůžeme být konkrétní, protože stavební práce zasáhnou velkou část budovy a jejich průběh bude velice dynamický,“ doplnil ředitel muzea.

V každém případě bude muzeum moci díky opravě střechy realizovat v budoucnu řadu ze zajímavých záměrů. „Získáme nové výstavní prostory a také se značně omezí tepelné úniky. A neposledně se také zbavíme problémů se zatékáním, takže se nebudeme muset bát o bezpečnost sbírek,“ uvedl dále Michal Soukup.

Muzeum si připomene výročí Ulriky

Jednou z atraktivních novinek, které muzeum chystá, bude bezpochyby výstava šperků Ulriky von Levetzow. Na tu se mohou návštěvníci těšit ale až v příštím roce. Do té doby totiž bude muset muzeum udělat a zajistit spoustu práce. „Muzeum ještě potřebuje přestavbu depozitářů. Jedním z nejdůležitějších úkolů letošního a příštího roku pak bude rekonstrukce expozice ‚Ulrika von Levetzow‘ – v roce 2019 si totiž připomeneme 120. výročí jejího úmrtí. Díky vstřícnosti Ústeckého kraje budeme již letos schopni zajistit restaurování jejích vzácných šperků. Rádi bychom je příští rok představili veřejnosti,“ prozradil ještě ředitel mosteckého muzea.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!