Mostecký houslista vyhrál světovou soutěž

0
1098

V sále DiMenna Center v New Yorku proběhlo minulý týden finále soutěže New York Concert Artists and Associates. Z pěti účastníků finálového klání získal 1. cenu český student Hudební a taneční fakulty Akademie múzických umění Milan Al-Ashhab z Mostu.

Talentovaný Milan Al-Ashhab navštěvoval od svých sedmi let Základní uměleckou školu F. L. Gassmanna v Mostě. Pod vedením paní profesorky Květy Hasilové v ZUŠ a později na konzervatoři v Teplicích vyhrál řadu houslových soutěží. Nebývalý talent Milana Al-Ashhaba řadu let finančně podporovala mostecká Nadace Student. „Je to pro mě obrovská radost, je to jeden z největších talentů v republice. Moc mu to přeji i pro jeho lidské kvality. Milan je pro mne a mého manžela téměř jako náš syn. Je to krásné, když profesora na sklonku kariéry může potkat takovýto úspěch jeho žáka,“ svěřila se Milanova profesorka Květa Hasilová, která stále vyučuje na konzervatoři v Teplicích i v mostecké ZUŠce. Dostat se na soutěž v New Yorku nebylo pro Milana jednoduché. „Aby se mohl této soutěže zúčastnit, musel nejprve vyhrát pět předkol, která se konala po celém světě,“ dodala Květa Hasilová.

Milan Al-Ashhab se narodil v roce 1992. Hře na housle se začal věnovat od pěti let v Chomutově a od sedmi let posléze v Mostě. Od roku 2012 je posluchačem HAMU v Praze ve třídě prof. Ivana Štrause. Na svém kontě má 1. cenu a titul absolutního vítěze na Mezinárodní houslové soutěži Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí v roce 2006 a 1. cenu v soutěži Georga Philippa Telemanna v polské Poznani v roce 2007. V roce 2010 získal 2. cenu na soutěži Luise Spohra ve Weimaru. V roce 2014 se stal absolutním vítězem soutěžní přehlídky konzervatoří České republiky.

„Je nesmírně potěšující, že nadaný mladý člověk z Mostu takovým způsobem uspěl ve světě. Moc to Milanovi přeji a blahopřeji mu. Těší mě také, že je jedním ze studentů, které podpořila Nadace Student. Takové talenty je třeba podporovat. Milana jistě čeká velká hudební kariéra,“ vyjádřil svou radost z fenomenálního úspěchu mladého Mostečana rovněž i primátor Mostu Jan Paparega.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!