Lidé sepsali petici kvůli bezdomovci, město je zatím bezradné

0
802

Problémy s bezdomovcem řeší město v okolí Malíkovy ulice. Na obtěžování a nepořádek si stěžovali tamní obyvatelé, kteří dokonce sepsali petici. Město je ale zatím na vyřešení případu „krátké“.

Občané bloku 734 v ulici Františka Malíka se na úřad obrátili s peticí, v níž žádají město o pomoc při řešení problému s bezdomovcem. Ten jim svým chováním znepříjemňuje bydlení a narušuje veřejný pořádek. Petici podepsalo téměř na padesát lidí. Problém s bezdomovcem řešil odbor sociálních věcí již vloni. Sociální pracovníci mimo jiné poskytli muži podporu při vyzvedávání invalidního důchodu. „Navázali jsme spolupráci s probační a mediační službou, opakovaně jsme muži nabízeli pomoc s ubytováním. Od ledna pro něj bylo zajištěno ubytování v ubytovně, kde mu ale smlouvu pro jeho nevhodné chování vypověděli,“ informovala náměstkyně primátora Markéta Stará. Muže často kontroluje i městská policie. „Obdrželi jsme několik podnětů od městské policie. Muž údajně spí na veřejném prostranství, pod schody u panelových domů. V okolí se zdržuje neustále a dělá i nepořádek. Není v dobrém zdravotním stavu, a když chodí lidé okolo, tak je obtěžuje. Je to s ním složité, protože tento člověk má trvalé bydliště v Litvínově. I proto jsme se spojili s úředníky sociálního odboru v Litvínově,“ informoval primátor Jan Paparega. Podle něj je řešení svízelné a zdlouhavé, navíc s nejasným koncem. Muž totiž pomoc odmítá a nemá vůli spolupracovat. „Jsme tak trochu v pasti, protože dokud tento člověk neudělá něco, co je v trestně právní rovině, pak se nemůžeme bavit o nějaké naordinované léčbě apod.,“ konstatuje první muž města. „Situaci občanů chápu. I přes veškerou snahu ale skutečně není jednoduché záležitost vyřešit. I nadále bych chtěl občany vyzvat k tomu, aby se v případě potřeby obraceli na městskou policii, která je s případem obeznámena,“ nabádá obyvatele primátor Paparega.

Bezdomovci pomoc nechtějí

Celkově se po Mostě pohybuje kolem padesáti až šedesáti bezdomovců. I o tyto obyvatele se město zajímá a snaží se jim pomoci. „Naši úředníci jsou s bezdomovci v kontaktu. Chodí i na místní šetření společně s městskou policií, na místa, kde se sdružují, a poskytují jim případně i nějakou formu pomoci. Ale většinou jsou to lidé, kteří se nechtějí vrátit do žádného azylového domu, ale chtějí zůstat bez střechy nad hlavou,“ připustila náměstkyně Stará a dále podotýká: „Je s nimi těžká práce, a když jsou pak pod vlivem návykových látek, tak je to ještě složitější.“ Nejčastěji využívají pomoci města lidé bez domova v době zimy, a když panují venku mrazy. V takovém případě podle místní znalosti i městská policie vozí těmto lidem teplé deky na zahřátí, teplé nápoje či polívku. Někteří ale i tuto pomoc odmítají. „Někteří lidé bez domova nechtějí ani toto a pomoc odmítají permanentně,“ potvrdila Markéta Stará.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!