Občané se mohou obracet s problémy s bydlením a bezpečností na nový e-mail

0
661

Statutární město Most, odbor sociálních věcí a Městská policie Most ve spolupráci s předsedy mosteckých bytových družstev, Úřadem práce Most a Policií ČR i v roce 2018 pokračuje v takzvaném mapování problematických lokalit města. Jedná se o místní šetření zástupců všech jmenovaných subjektů. Cílem není v tomto případě pouze zjišťování bezpečnostní situace v ulicích a okolí domů, ale šetření přímo v bytových domech a jednotlivých bytech problematických obyvatel.

Podněty k šetření dávají jednotliví aktéři mapování. Kontroly jsou pak prováděny v bytech u lidí, kteří dluží na nájemném, narušují veřejný pořádek a občanské soužití, neposílají děti do školy, je u nich podezření ze zneužívání sociálních dávek apod.

„Pro tyto lidi je tento postup velmi nepříjemným překvapením, protože najednou vidí, že policisté a úředníci nejednají jen za stolem, ale objeví se u jejich domovních dveří. Uvědomí si, že například skutečnosti, které nahlásili, a na základě kterých čerpají sociální dávky, si umí úřady ověřit v terénu. V případě, že je zjištěno porušení zákona, mohou být příjemcům dávek tyto odejmuty.  Pro nepřizpůsobivé je to jasný signál, že město nebude tolerovat obcházení zákonů, a že se z takového jednání budou muset zodpovídat,“ uvedla náměstkyně primátora Markéta Stará.

Cílem mapování je také monitorovat případné zhoršování situace v různých lokalitách města a také sledování vývoje situace v souvislosti se zavedením opatření obecné povahy, kterým město vymezilo oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů. Úřad práce nově přistěhovaným žadatelům do těchto lokalit nebude přiznávat doplatek na bydlení.

Součástí mapování bude nově i sběr dat pro bezpečnostní analýzu. Zaznamenávat se bude například, zda je lokalita pod dohledem městského kamerového dohledového systému, jak dobře a kam kamery dohlédnou nebo zda v lokalitě působí asistenti prevence kriminality. V záznamu pak bude možné také nalézt, jak mají společenství vlastníků jednotek (SVJ) zajištěnou bezpečnost vchodu, zda zamykají, mají vchody střeženy svými kamerami, v jakém stavu jsou například výtahy a osvětlení vchodů a další skutečnosti, které mají vliv na bezpečnost a prevenci kriminality a kvalitu bydlení. Součástí analýzy bude i rozhovor asistentů prevence kriminality s místními obyvateli, kteří znají situaci v místě nejlépe.

„Nově bude součástí výstupu z mapování doporučení městské policie pro SVJ, jak mohou přispět ke zvýšení bezpečnosti obyvatel domu vlastní iniciativou, protože to je velmi důležitá součást prevence kriminality. Například jednoduché zavedení zamykání vchodů pomůže zvýšit bezpečnost osob i majetku,“ představil novinky v mapování ředitel městské policie Jaroslav Hrvol.

V souvislosti s touto akcí zavedlo město Most e-mailovou adresu mapovani@mesto-most.cz, na kterou mohou občané adresovat podněty, na které domy se zaměřit v příštím mapování, a jaké problémy se v domě vyskytují. „E-mailová adresa nenahrazuje linku 156 nebo 158, kam se občané obracejí v tísni. Chtěli jsme obyvatelům města nabídnout prostor pro sdílení dlouhodobějších problémů, které je v oblasti bydlení a bezpečnosti v Mostě tíží. K popisu problému by měli občané vždy uvést jméno a příjmení, adresu a telefonní číslo, abychom je mohli kontaktovat,“ vysvětlil Jaroslav Hrvol. Podněty občanů se bude zabývat městská policie a pracovníci dalších zapojených subjektů. Město chce těmito opatřeními podpořit obyvatele k vlastnímu zapojení do prevence kriminality a ochrany sebe, svých blízkých a svého majetku.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!