Knihovna již 15 let aktivně pracuje se seniory

0
886

Městská knihovna Litvínov si připomenula 15. výročí své aktivní práce se seniory. Slavnostní odpoledne ve spolupráci se ZUŠ Litvínov proběhlo v Citadele.

Počátky aktivit, které postupně vedly k rozvoji zájmového vzdělávání seniorů v Městské knihovně Litvínov, sahají do roku 2003. Prvním počinem pod vedením knihovnice Evy Schmidtové a knihovníka Pavla Nedvěda byla schůzka seniorů s názvem „Čaj, káva a čtení, chvíle seniorů změní“. Původním záměrem bylo společné čtení knihy na pokračování, jenže převážila společenská rovina, potřeba setkávat se, popovídat si a dozvědět se něco nového. Zaměstnanci pobočky začali postupně připravovat pro seniory nejrůznější aktivity, jako přednášky a besedy s osobnostmi města a poznávací výlety do okolí města. V roce 2007 knihovna založila zájmovou Univerzitu volného času, která obsahovala 8 přednášek za semestr.

Velká změna v organizování aktivit pro občany města nastala po otevření nově rekonstruované knihovny v roce 2011. Díky novým prostorům došlo k velkému rozšíření knihovnických, informačních, vzdělávacích, komunitních a kulturních služeb knihovny. Senioři se dnes vzdělávají i moderními způsoby. Stále více se zapojují do Virtuální univerzity 3. věku, kterou knihovna organizuje ve spolupráci se Zemědělskou univerzitou v Praze. Přednášky lektorů z vysokých škol se promítají v knihovně pomocí projektoru. V dalším semestru Univerzity volného času od května 2018 nabízí knihovna ještě 12 volných míst.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!