ON-LINE: Mostecké zastupitelstvo jedná, novým radním Alois Malý

0
2877
Alois Malý (uprostřed)

Úderem třetí hodiny zahájil mostecký primátor Jan Paparega jednání městského zastupitelstva. V zasedací místnosti sedí v tomto okamžiku čtyřicet tři z pětačtyřiceti zastupitelů. V úvodu zasedání složily slib dvě nové členy zastupitelstva a to za odstoupivšího Jiřího Zelenku (Severočeši Most) a Jiřího Švába (Severočeši Most). Novými zastupitelkami se staly Olga Šrůtová (Severočeši Most) a Renáta Macková (Severočeši Most). Vzhledem k abdikaci Jiřího Zelenky, který byl současně členem rady města, bylo nutné na jeho místo dovolit jedenáctého člena. Hlasováním 24 pro a 2 proti se jím stal Alois Malý (Severočeši Most).

15.20 hodin – Do diskuse vyhrazené občanům města se tentokrát nikdo nepřihlásil.

15.30 hodin – Zastupitelé začali opět řešit „novelu“ jednacího řádu zastupitestva, kvůli kterému se již jednou nepohodli. Zdá se , že situace se i tentokrát opakuje. „Já mluvím o voze a vy o koze“ komentoval primátor diskusní nesoulad mezi ním a zastupitelkou Berenikou Peštovou z poslaneckého klubu ANO.

15.37 – Průběh jednání o jednacím řádu začíná vážně drhnout. Primátor vyhlašuje další krátkou přestávku a vyzývá předsedy poslaneckých klubů k poradě.

16.05 – Destiminutová přestávka se poněkud protahuje. Zastupitelé jsou již na svých místech, avšak předesedové klubů včetně primátora zůstávají stále v „zákulisí“.

16.15 – Primátor s předsedy klubů přichází do sálu. Dohodli se, nedohodli?

16.17 – Primátor zahajuje přerušené jednání.

16.18. – Primátor přerušuje opět jednání a vyhlašuje na žádost předsedy klubu SMM Luboše Pitína další desetiminutovou přestávku. Ten chce s výsledky „zákulisní“ rozpravy seznámit zbylé členy svého poslaneckého klubu.

16.28 – Primátor zahajuje jednání a doufá „Snad se pohneme dopředu“….

16.29 – Zastupitelé konečně hlasují: Jednací řád byl dvaceti osmi hlasy PRO (2 proti – 13 se zdrželo) schválen .

16.35 – Zastupitelé schválili peněžní dar 26.500 korun onkologické společnosti AMA.

16.37 – Zastupitel Adolf Sigmund navrhuje za klub KSČM místo 100 000 korun pro Aeroklub Most darovat pouze 60 000 Kč. Návrh neprošel, Aeroklub obdrží původně navrženou částku 100 000 korun.

16.47 – Zastupitelé schvalují další dotace. 53 000 korun dostane Střední škola diplomacie a veřejné správy na projekt „Divadlem k poznání regionální minulosti“. Dalších 30 000 korun bylo schváleno Vlastimilu Vébrovi na projekt Prevence kriminality tak trochu jinak“ určený pro základní školy.  35 000 korun dostane psí škola Rastava na devátý ročník akce „Dítě a pes – pojď si se mnou hrát“.

17.05 – Primátor seznamuje zastupitele s výroční zprávou městské i státní policie. V sále je pouze ředitel strážníků, šéf státní policie chybí. Zastupitelé ve zprávě městské policie postrádají informaci, zda ještě fungují preventivní akce, kdy školáci dohlížejí na to, zda lidé sbírají po svých psech psí exkrementy. Ředitel městské policie odpovídá, že tato preventivní akce v současné době neprobíhá a zatím o ní strážníci prý neuvažují. Luboš Pitín za SMM sděluje, že považuje zprávu městské policie za nedokonalou, navrhuje ji přepracovat a předložit do příštího jednání. Zastupitelé pokračují v diskusi a debatují o drogových varnách, drzých řidičích, kteří parkují na vyhrazených místech, o zvyšujícím se počtu nepřizpůsobivých občanů a narůstajícím strachu těch slušných. Protinávrh Luboše Pitína na stažení celého bodu z programu nepošel a většinou byl schválen.

17.40 – Zastupitelé řeší termíny zastupitelstva v druhém pololetí. Opozice navrhuje, aby se zasedání konala každý měsíc, tak jako kdysi. Návrh není přijat. Zastupitelé se sejdou v září, v listopadu a v prosinci.

17.45 – Na řadě je bod, který se týká budoucnosti Jezera Most. Opoziční zastupitel Miroslav Fencl za SMM vyjadřuje zklamání, že zastupitelé nedostali bližší prezentaci, jak bude oddychová a rekreační zóna kolem jezera vypadat. Primátor sibuje, že prezentaci zařídí.

17.50 – Zastupitelé bez diskuse schvalují převod podílu ze spolku Pontanus z.s. (Městské divadlo Most) na Město Most.

17.57 – Zastupitele Luboše Pitína (SMM) zajímá, v jaké fázi se nachází spor s bývalou tejmnicí mosteckého magistrátu Jaroslavou Boudovou, která měla neoprávněně  vystudovat MBA za městské peníze. Luboš Pitín se mimo jiné dozvídá, že bývalá tajemnice město zažalovala a požaduje po něm za újmu na své osobě odškodnění půl miliónu korun.

18.05 – Zastupitelé schvalují aktualizovaná pravidla pro poskytování dotací, rozpočtová opatření a prodej pozemku v Žatecké ulici z fyzických osob na PIVOVAR M3 a.s.

18.15 – Začíná rozprava o demolici dvou vybydlených domů (bloků 1 a 7) v Chanově. Všichni zastupitelé s bouráním domů souhlasí.Už jen do zítra mohou požádat ministerstvo pro místní rozvoj o dotaci na demolici.

18.35 – Zastupitelé dostávají prostor k závěrečným dotazům. Zajímají je převážně provozní záležitosti. Blok dotazů končí a primátor zahajuje zastupitelskou volnou diskusi.

18.47 – Arnošť  Ševčík ze SMM sdělil, že by město mělo začít uvažovat o zrušení provozu tramvaje mezi Mostem a Litvínovem. Podle něj je provoz drahý a tramvaj na této trase využívá čím dál míň lidí.

18.12 – Jednání se táhne jak turecký med. Hana Jeníčková (SMM) vyzvala primátora, aby vyhlásil přestávku.

 

 

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!