Milujete jazz? Vydejte se do Děčína na festival „Mladí ladí jazz“

0
665

Držitel Grammy Oran Etkin představí workshop pro děti a vystoupí v hudebním klubu Le Garage Noir

Mezinárodní festival Mladí ladí jazz již podeváté přiváží to nejlepší ze současného světového jazzu do České republiky a slibuje duben plný hudby. Letošní ročník, stejně jako ty předchozí, nezůstane pouze v Praze, ale zamíří i do regionů. Ve čtvrtek 26. dubna se rozezní jazz v Děčíně, kde vystoupí newyorský jazzman a držitel ceny Grammy, Oran Etkin. Ten v rámci festivalu zahraje v jedinečné spolupráci s českými a slovenskými hudebníky. Koncertu bude předcházet také workshop zaměřený na děti do 3 do 10 let, který proběhne ve 16.30 v prostorách děčínského zámku. Více informací na www.mladiladijazz.cz.

Oran Etkin je špičkový newyorský jazzman a vynikající klarinetista, který se mimo koncertování věnuje i pedagogické činnosti. Do své energické jazzové tvorby absorbuje hudební vlivy z Afriky, Dálného východu, Evropy či Izraele, odkud pochází. V Děčíně se představí ve formaci Oran Etkin & The CZ/SK Band. Na projektu se participují čeští a slovenští hudebníci včetně romských muzikantů, k jejichž hudbě má Oran blízký vztah a do projektu se silně odráží. Vznikne tak multikulturní a mezinárodní hudební setkání za doprovodu klarinetu, bicích, akordeonu, kontrabasu, houslí a cimbálu. Česko-slovenskou spoluprací na projektu vedeným tímto izraelsko-americkým jazzmanem festival zároveň slaví 100 let od založení Československé republiky. Poslední dubnový týden vystoupí v děčínském Le Garage Noir Oran Etkin na klarinet, Dušan Černák na bicí, Roman (Kupčík) Horváth na akordeon, Miloš Klápště na basu, Tibor Žida na kytaru a Michal Grombřík na cimbál.

Festival Mladí ladí jazz se letos v rámci vzdělávacího programu Mladí ladí dětem zaměří na děti v předškolním a školním věku od 3 do 10 let. Návštěvníci dřívějších Etkinových vystoupení se mohou těšit na nové písně i příběhy z cest. Letošní workshop Etkin nazval „Klára ve světě“. Skrze čtyři hudební nástroje – Kláru (klarinet), kontrabas, klavír a bicí v něm představí svou edukativní metodu Timbalooloo Music, díky kteréEtkin pracuje s hudbou jako specifickým jazykem. Pomocí her, příběhů a písní tím přibližuje hudbu dětem již od útlého věku. Ty se tak stávají vnímavými posluchači a často i nadšenými muzikanty.„Jde o alternativní hudební vzdělávání, které jinak v České Republice neexistuje. Jeho nedílnou součástí je totiž důraz na sociální aspekt hudby. Zastáváme názor, že umění by mělo být přístupno každému nehledě na to, z jaké sociální skupiny pochází. To se nám daří realizovat díky spolupráci s organizacemi jako IQ Roma Servis, Člověk v tísni a NZDM Centrum U parku,“ vysvětluje koordinátorka projektu Klára Břeňová. Workshop určený pro širokou veřejnost proběhne 26. dubna 16:30 v prostorách děčínského zámku.

26.4. 2018 – Timbalooloo workshop /Děčín / Zámek Děčín

26.4.2018 – Oran Etkin (US) & The CZ/SK Band / Děčín, Le Garage noir

Více informací na http://www.mladiladijazz.cz.

Předprodej vstupenek na GoOut: https://goout.net/cs/festivaly/mladi-ladi-jazz-2018/pnfrc/

Pro mladé do 26 let je prvních 20 vstupenek na každý koncert za speciální cenu 111 Kč.

nebo na Facebooku Mladí ladí jazz.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!