Kachlová kamna z mosteckého muzea v mezinárodním měřítku

0
1392

Ústecký kraj se dlouhodobě snaží podpořit mezinárodní vědeckou spolupráci v oblasti muzejních institucí a v péči o kulturní dědictví. Proto uspořádal v Oblastním muzeu v Mostě mezinárodní konferenci pod názvem Kachle a kachlová kamna.

„Kachlová kamna vyvolávají v člověku hřejivý pocit pohody a klidu. Pro mnohé z Vás jsou to však objekty vědeckého zájmu a poučení. Náš kraj má stále velký badatelský potenciál a doufám, že díky krásné výstavě, katalogu a této konferenci se bude nadále pozitivně rozvíjet i v mezinárodním měřítku“, řekla radní pro kulturu a památkovou péči Jitka Sachetová.

Konference byla hlavní doprovodnou akci pořádanou v rámci celokrajské výstavy Svět kachlových kamen, kterou lze v mosteckém muzeu navštívit do 31. května 2018. Na konferenci zaznělo jedenáct referátů, které se věnovaly problematice kachlových kamen a kamnových kachlů z pohledu archeologů, uměleckých historiků a restaurátorů. Příspěvky přednesli odborníci nejen z Česka, ale i z Německa, Švýcarska a Polska. Mezi sedmdesáti posluchači pak byli i zástupci Maďarska. Konferenci si nenechal ujít ani předseda výboru pro kulturu a památkovou péči Jaroslav Dubský.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!