V Mostě probíhá veřejné zasedání zastupitelů

0
802

15 hodin – Celkem dvaatřicet mosteckých zastupitelů z pětačtyřiceti zvolených se schází ve čtvrtém patře mosteckého magistrátu. Petr PetrikPrimátor jan Paparega zahajuje květnové zasedání představením nového ředitele Městské knihovny Most Petra Petrika (na snímku). Ten se stal vítězem výběrového řízení na zmíněnou funkci a od 1. května se ujal řízení knihovny.

15.15 hodin – Zastupitelé řeší úpravy a doplnění programu jednání, o kterém budou v příštích hodinách jednat. Všechny úpravy navržené opozicí jsou zamítnuty a program je schválen v původním znění.

IMG_397515.18 hodin – Slovo dostávají občané. Místo, kde obvykle sedává hlouček občanů, zeje prázdnotou. Do diskuse vyhrazené Mostečanům se tentokrát nikdo nehlásí.

15.25 hodin – Na řadu přicházejí materiály jednotlivých komisí. Zastupitelé například neschválili  dotaci 80 000 korun Občanskému sdružení Permoníček Most a Čmeláček Žatec (pěvecké sbory) na soustředění a ozdravný pobyt v Itálii. Schválili 30 000 korun Automotoklubu SHD Most na dopravní výchovu žáků základních škol na dětském dopravním hřišti. Dalších 25 000 korun dostane od města Miroslav Kuželka na uspořádání Hudebního festivalu Korozluky 2018. Celkem 45 000 korun odsouhlasili zastupitelé Střední škole diplomacie a veřejné správy na projekt „I senioři si zaslouží pocit bezpečí“.

15.35 hodin – K pravidelnému koloritu zastupitelstva patří komentování zpráv ze zasedání radních. Na řadu přicházejí dotazy zejména opozičních zastupitelů k činnosti rady. Opoziční zastupitele zajímají zejména vysoké dotace do mosteckého fotbalu.

IMG_103615.50 hodin – Zastupitelka za SMM Hana Jeníčková žádá, aby město odeslalo tvrdou odpověď ministerstvu vnitra, které vyzvalo město Most ke zrušení tak zvané „protivysedávací vyhlášky“. Podle něj je protizákonná a tedy v rozporu s ústavou. Berenika Peštová (ANO) namítá, že se v důsledku jedná o předem prohraný boj a považuje odmítavou odpověď ministerstvu za předmětnou. „Zbytečně se vystavujeme správnímu řízení ze strany ministerstva“. To se ale nelíbí radnímu Danielu Drtíkovi. Podle něj je tato vyhláška důležitá pro městskou policii a potažmo pro občany v kontroverzních oblastech. „Těm lidem, kteří v těchto oblastech žijí, nemůžeme jen tak říct, že to vzdáváme, protože je to předem prohraný boj.“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

16 hodin – Začíná se projednávat ekonomická situace akciové společnosti Hipodrom Most, která je ve ztrátě. Město Most má v této společnosti menšinový, nicméně velmi významný podíl. „Dlouhé roky se přehlížel fakt, že společnost je ztrátová. Navrhujeme proto snížit základní kapitál a umořit tak kumulovaný dluh,“ uvedl primátor. Opoziční zastupitelé se k usnesení staví skepticky a zdrženlivě. „Nezlobte se , pro tohle já nebudu hlasovat, je to podle mne rizikové,“ zaznívá v diskusi od Bereniky Peštová. Při závěrečném hlasování je usnesení přijato.

16.25 hodin – Za řečnický pultík přichází náměstek primátora Marek Hrvol. V jeho kompetenci je oblast rozvoje, majetku, městských služeb a ekonomiky. K rozpravě předkládá střednědobý výhled rozpočtu města na roky 2019 až 2021. Zastupitelé diskutovat nechtějí. Návrh je schválen. Zastupitelé berou na vědomí přehled pohledávek města Mostu. Pohledávky města se celkově o něco snížily a to dokonce i v kontroverzním sídlišti Chanov. Ze zprávy dále vyplývá, že takřka 85% úhrad pohledávek lidé platí ještě před datem splatnosti.

17 hodin – Zasedání zastupitelů se chýlí ke konci. Prostor dostávají zastupitelé se svými dotazy. Zastupitele Luboše Pitína zajímá, proč ÚHOZ napadl stavbu 3D bludiště na vrchu Šibeník. Podle primátora je důvodem odvolání jednoho z účastníků výběrového řízení.

 

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!