Robotické centrum může předávat zkušenosti i do zahraničí

0
1822

Špičkové pracoviště Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem navštívili běloruští politici a manažeři. Prohlédli si Kliniku urologie a robotické chirurgie a její Centrum robotické chirurgie, jejíž školicí centrum vzdělává odborníky pro střední a východní Evropu.

Zahraniční návštěva měla možnost sledovat průběh robotické operace na velkoplošné projekci a vyzkoušet si práci na robotickém simulátoru, což bylo pro hosty zajímavou zkušeností. „Důležitou oblastí spolupráce mezi Mogilevskou oblastí a Ústeckým krajem, kterou jsme zahájili před dvěma lety, je zdravotnictví. Proto je součástí našeho programu návštěva zdravotnických zařízení pro získání širšího pohledu na možnosti další kooperace obou regionů v této sféře,“ vysvětlil Viktor Vladimirovich Nekrashevich, místopředseda oblastního výkonného výboru Mogilevské oblasti a vedoucí běloruské delegace.

Centrum robotické chirurgie se může již od loňského roku chlubit novým dvoukonzolovým robotickým systémem da Vinci Xi. „Tuto nejmodernější verzi systému lékaři využívají při urologických, chirurgických, ORL a gynekologických operacích,“ uvedl ředitel zdravotní péče Masarykovy nemocnice Josef Liehne.

Zahraniční hosté tak mohou předat kontakty na české lékařské odborníky nejen chirurgům, kterým v budoucnu mohou předávat zkušenosti, ale i kolegům v dalších lékařských oborech.

Vedení Krajské zdravotní zase naoplátku převzalo pozvánku na mezinárodní investiční fórum pro účastníky ze 40 zemí světa s nabídkou možnosti široké prezentace Krajské zdravotní, a. s. a ústeckého Centra robotické chirurgie. Fórum se uskuteční 4. a 5. listopadu 2016 v běloruském Mogilevě.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!