Most má porodnici 21. století

0
7771

Krajská zdravotní slavnostně otevřela nové gynekologicko – porodnické oddělení mostecké nemocnice. Díky daru Vršanské uhelné prošlo oddělení po čtyřiceti letech zásadní rekonstrukcí. Maminky, děti, ale i zdravotnický personál dostaly moderní a komfortní porodnici 21. století.

Při rekonstrukci porodnice se například vybudoval zcela nový porodní sál, obměnilo se osvětlení a vyměnily se veškeré podlahy. V porodních boxech i novorozeneckém boxu, ale i na operačním sále svítí novotou také antistatické podlahy, které splňují náročné hygienické normy a podmínky, které jsou nutností pro fungující porodnici s perinatologickým centrem. Jedním ze dvou, kterými Krajská zdravotní v rámci Ústeckého kraje disponuje. „Rekonstrukcí a přestavbou porodního sálu, pokojů i ostatních provozních prostor se zlepšil komfort nejen pro nastávající maminky a jejich doprovod, ale i pro lékaře, zdravotní sestry a ostatní nemocniční personál. Společně tak získali nové, moderní, funkční a esteticky hodnotné prostory,“ řekl generální ředitel Krajské zdravotní, a.s. Petr Fiala. Porodnice v Mostě byla vybudována, stejně jako celá nemocnice, v sedmdesátých letech minulého století. V té době spolu s nemocnicí patřily mezi nejmodernější pracoviště v republice. Do současnosti na oddělení neproběhly žádné významné stavební ani žádné technické úpravy nebo opravy. Čtyřicet let staré zázemí, jak hygienické, tak i technické se jevilo jako staré a nedostačující a prakticky dosluhovalo. Mostecká porodnice má nyní 12 lékařů pracujících na plný úvazek. Čtyři z nich jsou externisté. Dále disponuje také zhruba šedesáti dalšími zdravotnickými, nelékařskými, zaměstnanci, z nich je čtyřicet devět porodních asistentek.

Moderní porodnice díky uhlí

Dar těžařské společnosti byl sjednán v rámci partnerství těžební společnosti s Ústeckým krajem. Darovací smlouvu ve výši 4,2 milionů korun podepsali zástupci Vršanské uhelné, a. s. a Krajské zdravotní, a. s., pod kterou mostecká nemocnice spadá, již 9. března 2015. „Financování akce bylo snadné především díky velmi rychlému příslibu od majitelů těžařské společnosti. Velmi si toho cením a děkuji všem, kteří se na tom podíleli. Poděkovat bych chtěl rovněž i panu Janu Dienstlovi, který mi pomohl celou záležitost ohledně financování předjednat,“ uvedl při slavnostním otevírání mostecké porodnice předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák. Mimo jiné také připomněl, že za čtyřicet let se v mostecké porodnici narodilo už kolem 40 000 dětí. „V dobách, kdy mostecká nemocnice zažívala nejlepší časy, se tu rodilo i dva tisíce dětí ročně. Rád bych, abychom se opět mohli vrátit k těmto číslům,“ vyjádřil přání do budoucna předseda představenstva. Z rekonstruované porodnice měl radost také hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. „Když byla mostecká nemocnice v plné kráse a patřila mezi nejmodernější nemocnice v ČR, tak se tady v roce 1975 narodil i můj starší syn. Jsem rád, že po tolika letech dostala i tato část nemocnice nový kabát a nové zařízení. Myslím si, že občané kraje si takové zařízení zaslouží,“ zhodnotil hejtman a poděkoval hlavnímu mecenáši projektu, společnosti Vršanská uhelná. „Jsem přesvědčen, že pokud se bude dál rozumně těžit, dokážeme bohatství využívat ku prospěchu všech ostatních, ku prospěchu celé republiky. Věřím, že naše spolupráce bude pokračovat i do budoucna,“ uvedl Oldřich Bubeníček. Radost nad výsledkem vyjádřil za těžaře i Pavel Tykač. „Je vidět, že tyto investované peníze dávají smysl. Jsou to dobře umístěné prostředky a přinesou svůj efekt – nejen krátkodobý, ale i dlouhodobý. Je to jeden z příspěvků, kterými se Vršanská uhelná snaží o to, aby se v tomto kraji žilo lépe. Podporu, kterou cítíme, chceme také vracet.“

Porodnici bude následovat nové šestinedělí

Spolupráce Krajské zdravotní, Ústeckého kraje i Vršanské uhelné by měla pokračovat. „Vršanská uhelná má zájem pomáhat Krajské zdravotní i nadále. V Ústeckém kraji je to jediná firma, která v takovém množství přispívá. Máme nyní připravený další projekt. Chtěli bychom jím navázat kompletní rekonstrukcí oddělení šestinedělí,“ sdělil předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák. Cílem rekonstrukce stanice šestinedělí je celkové zvýšení komfortu, ale také vybudování určitého počtu nadstandardních pokojů, o které je mezi maminkami trvalý zájem.

Vršanská uhelná, a.s., pomohla mostecké nemocnici již v roce 2014, kdy bylo za 1,5 milionu korun nakoupeno přístrojové a další vybavení. Oddělení rehabilitace díky tomu mohlo rozšířit své možnosti péče o pacienty v podobě vakuo – kompresní terapie a lékařům chirurgického oddělení doslova uvolnil ruce při operacích retraktorový systém, nahrazující tzv. „háky“, což je přínosem zejména u delších operací. Laparoskopickou pumpu a další vybavení mají k dispozici na urologickém oddělení. V neposlední řadě umožnily darované finanční prostředky obnovit zastaralé vybavení na oddělení tuberkulózy a respiračních nemocí.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!