POZOR: už dnes večer! Zatmění měsíce století můžete pozorovat z mostecké hvězdárny

0
1349

Zatmeni1ajpgV době, kdy budou prázdniny takřka ve své půlce, nabízí se velkolepá nebeská podívaná. Hvězdárna na Hněvíně připravuje na dnešní pátek 27. července od 21 do 0.30 hodin mimořádné pozorování úplného zatmění Měsíce.

Dva rudé úplňky a nejdelší zatmění století: Měsíc a Mars – to jsou dva hlavní aktéři červencových astronomických událostí. Nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století bude trvat celou jednu hodinu a 43 minut a k tomu se můžeme těšit na bonus v podobě velké opozice Marsu se Sluncem! „Jako třešnička na dortu, činící z tohoto úkazu ještě mimořádnější zážitek, připadá právě na datum úkazu i velká opozice Marsu se Sluncem. Při ní bude Mars dosahovat maximální hvězdné velikosti -2.78 mag. Jen o 4 dny později, 31. července, pak bude rudá planeta od roku 2003 nejblíže k Zemi. Dělit ji od Země bude 0,38496 AU (Astronomické jednotky), tedy 57,59 milionů km. Úhlový průměr Marsu bude činit 24,31“, což umožní tuto planetu pozorovat i v malých dalekohledech jako zřetelný kotouček (a ve větších přístrojích na ní budeme moci pozorovat tzv. albedové útvary). Právě při zatmění Měsíce budou obě tělesa na opačné straně oblohy než Slunce, a tudíž velmi blízko sebe. V době úkazu najdeme mimořádně jasný Mars (s výraznou naoranžovělou barvou) jen necelých 6° jižně od zrudlého Měsíce! Poprvé si tak veřejnost bude moci na vlastní oči ověřit nesmyslnost každoroční kachny o „Marsu o velikosti Měsíce„, neboť i při tak velkém přiblížení bude rudá planeta stále přibližně 75x úhlově menší jak Měsíc v úplňku,“ popisují událost odborníci.

Časový rozvrh pozorování

vstup Měsíce do polostínu – 19.15
začátek částečného zatmění – 20.25
východ Měsíce – 21.10
začátek úplného zatmění – 21.30
střed zatmění (1,609) – 22.22
konec úplného zatmění – 23.13
konec částečného zatmění – 00.19
výstup Měsíce z polostínu – 01.29

Po západu Slunce je možnost pozorování planety Venuše, Marsu, Jupiteru a Saturnu. (nov)

Popiska pod foto: Měsíc a Mars – to jsou dva hlavní aktéři červencových astronomických událostí. V době, kdy budou prázdniny takřka ve své půlce, měli bychom být svědky skvělé podívané. Nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století bude trvat celou jednu hodinu a 43 minut a k tomu se můžeme těšit na bonus v podobě velké opozice Marsu se Sluncem!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!