Litvínovští dobrovolní hasiči dostanou z daru novou „mašinu“

0
933
Starostka Litvínova Kamila Bláhová podepisuje smlouvu spolu s Tomášem Herinkem, členem představenstva skupiny Unipetrol.

Město Litvínov spolu s rafinérskou a petrochemickou skupinou Unipetrol podepsalo darovací smlouvu v hodnotě 2 850 000 korun. Touto částkou Unipetrol přispěje na nákup nové cisternové automobilové stříkačky CAS pro Jednotku sboru dobrovolných hasičů města Litvínova. Dobrovolní hasiči získají požární vozidlo v předpokládané hodnotě 6 700 000 korun do konce roku 2019. Město Litvínov je připraveno uvolnit z fondu rozvoje a rezerv až 4 200 000 korun.

„Naši dobrovolní hasiči mají, bohužel, k dispozici pouze značně zastaralou požární techniku. Vítáme proto dar Unipetrolu, který nám pomůže zakoupit zcela nové hasičské auto a tím vylepšit vybavenost hasičské zbrojnice. Věřím, že to je další krok k dlouhodobější spolupráci s Unipetrolem na úseku bezpečnosti a krizového řízení,“ vysvětluje situaci Kamila Bláhová, starostka města Litvínov.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Litvínova disponuje dvěma cisternovými automobilovými stříkačkami. Karosa byla vyrobená v roce 1976 a již není možné ji bezpečně využívat během požárních zásahů. Novější Liaz je z roku 1988 a město Litvínov vynakládá každý rok značné finanční prostředky na její údržbu a opravy.

„Jsme rádi, že také Unipetrol svým dílem přispěje k tomu, aby litvínovští dobrovolní hasiči mohli zasahovat s novou moderní technikou. A přejeme jim, ať mají brzo auto k dispozici,“ doplňuje Tomáš Herink, člen představenstva skupiny Unipetrol zodpovědný za řízení ochrany zdraví a procesní bezpečnosti a HZS.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů města Litvínova vznikla před devatenácti lety v roce 1999 a navazuje na dlouhou tradici litvínovských hasičů, jejichž mateřská organizace Český sbor dobrovolných hasičů vznikla před 94 lety v roce 1924. Aktuální početní stav litvínovské jednotky je 14 členů. Jednotka zasahuje ve správním území města Litvínova a na pokyn Krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru zasahuje podle plánu pokrytí Ústeckého kraje. Jednotka města úzce spolupracuje se všemi složkami IZS umístěnými na správním území Litvínova, obce s rozšířenou působností. Jejími partnery jsou Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje a také vnitrofiremní hasičský záchranný sbor společnosti Unipetrol, který se stará o bezpečnost v areálu chemického závodu v Záluží u Litvínova a aktivně se podílí na řešení nebezpečných situací i mimo areál.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!