Pojeďte si zalenošit s Offroadsafari

0
763

Lákají vás nevšední zážitky a nechcete se o víkendu jen tak povalovat na gauči? Chcete se dozvědět něco nového, ale nemáte chuť probírat se turistickými průvodci?

Tohle všechno najdete na zážitkových výletech s Offroadsafari. Nenechte se mýlit, nejde o jízdu za divokou zvěří nebo adrenalinovou jízdu náročným terénem, ale o lov krásných a často opomíjených koutů v severozápadních Čechách. Vinice, neznámá místa v Českém středohoří, starobylý židovský hřbitov, kopce a kopečky plné příběhů, historie hornictví s těžebními stroji na dosah ruky, tajuplné štoly i cesty po stopách 2. světové války. To všechno v jednom balení, v projektu, který už čtyři roky ukazuje krásy našeho regionu nejen místním obyvatelům, ale i návštěvníkům z jiných regionů Čech i vzdálených koutů celého světa.

Ukázaná platí

„Tehdy jsme si řekli, že ukázaná platí více než sebelepší turistické příručky,“ zavzpomínal Martin Bareš, autor tohoto netradičního pojetí poznávací turistiky. A protože on sám, ale i další lidé, kteří se postupně zapojovali do realizace nápadu, pocházejí ze severozápadních Čech, bylo jasné, jakým směrem se bude vše ubírat.

„Chtěli jsme ukázat, že tahle oblast České republiky není jen o průmyslu, uhlí, že už dávno nejsme onou pověstnou měsíční krajinou. A že je tu mnoho krásných, možná většině lidí i utajených koutů, které stojí za to poznat. Odezva nás překvapila,“ pokračoval Bareš.

Hosty přitahovala možnost projet během pár hodin hned několik míst a k tomu si poslechnout poutavý výklad průvodců. „Od začátku nám šlo o to, nabídnout daleko víc, než co se dá načíst z různých informačních tabulí, brožur. Sháníme si informace z muzeí, historických pramenů, archivů, spolupracujeme s řadou odborně specializovaných nadšenců. Což je třeba případ jednoho z našich nejoblíbenějších současných výletů Po stopách II. světové války,“ připomenul ještě.

Offroady i pro dědečky

Z jednoho výletu se během několika mála let postupně stalo několik, hodně netradičně pojatých a tematicky různě zaměřených programů. Bareš už dávno neprůvodcuje sám, má už další kolegy, a k prvnímu autu, Mitsubishi, familiárně nazývanému „budka“, přibylo pár dalších.

Pokud si někdo myslí, že kvůli offroad automobilům, kterými se po krajině jezdí, vyhledává tento typ poznávací turistiky pouze mladší věková kategorie, hodně se mýlí. S Offroadsafari jezdí předškolní děti s rodiči, ale velmi často také senioři. Svou jízdu si užil i devadesátník. „Tím, že nabízíme pohodlí jízdy v autech, s přestávkami pro krátké procházky s povídáním, vyhledávají nás hodně lidé, kteří by jinak klasické výlety, třeba pěšky nebo na kole, nezvládli,“ je přesvědčen zakladatel a průvodce Martin Bareš. Velký zájem o vyjížďky s Offroadsafari mají i cizinci, pro něž jsou severozápadní Čechy přitažlivé pro nádherné vyhlídky, kopcovitou krajinu a v zimě i pro možnost užít si sníh.

Ze všech koutů světa

„My výlety přizpůsobujeme přání hostů, takže minulou zimu jsme skupině Izraelců zkrátili výklad a stavěli jsme sněhuláky, protože sníh nikdy neviděli. Proč ne, dokážeme naše trasy i vyprávění přizpůsobit,“ doplnil ještě s tím, že pečlivě vybraní průvodci zvládají i výklad v angličtině nebo ruštině. Díky tomu s Offroadsafari vyjelo už 46 národností, od hostů z Japonska, Vietnamu, Saúdské Arábie přes Američany, Brity až třeba po Singapurce či Australany.

Za Vánocemi do Saska

O co je dnes největší zájem? Podle Bareše o výlet nazvaný Sopečná tajemství, tedy České středohoří, Stezky vinné révy nebo Stezky uhlí: těžba z blízka, kde se hosté podívají přímo v těžebním velkostrojům. A teď, v čase předvánočním, rozhodně Vánoční Sasko – poklad za kopcem. „Tamní atmosféra i povídání lákají každoročně desítky zájemců a výlety jsou plné dlouho před termínem“ uzavřel Martin Bareš. Vánoce přece nemusí být jen o zběsilém maratonu po nákupních centrech, mohou být i tom, připomenout si tradice typicky české a nadýchnout se vánočních radostí u sousedů v Sasku. Všechny výlety navíc můžete koupit také jako originální dárek pod stromeček. Určitě originálnější než ponožky😊
Dárkové poukazy zakoupíte buď na webu www.offroadsafari.cz nebo se pro ně můžete stavit vždy v úterý a čtvrtek přímo v litvínovské kanceláři na Náměstí míru.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!