Přijďte se podívat jaká byla architektura první republiky

0
1043

Oblastní muzeum a galerie v Mostě pořádají výstavu ARCHITEKTURA VE SLUŽBÁCH PRVNÍ REPUBLIKY V ÚSTECKÉM KRAJI. Vernisáž výstavy se uskuteční 24. ledna od 17 hodin v budově muzea v ulici Čsl. Armády. Výstava která potrvá od 25. 1. – 8. 5. 2019.

Výstava představuje na třiceti vybraných staveb z Ús­teckého kraje, vývoj a směřování meziválečné architektury, které do značné míry ovlivnil rozpad rakouské monarchie. Vznik samostatné Československé republiky se časově kry­je se změnou architektonického smýšlení, které lze v rám­ci stávajícího kraje spojovat s národní příslušností autorů nebo investorů jednotlivých staveb. Českým prostředím ovlivněná architektura reprezentující novou republiku pro­nikala do ryze německých oblastí Ústeckého kraje v ome­zené míře a téměř výhradně byla spojena se státními za­kázkami.

Cílem státu bylo prostřednictvím stavebních akcí nastartovat ekonomiku, snížit nezaměstnanost a zmírnit dopad hospodářské a sociální krize, jež po konci války za­sáhla ústecký region v nebývalé míře. Státem financované projekty se zaměřovaly zejména na rozvoj dopravní infra­struktury a inženýrských sítí, výstavbu veřejných institucí, zdravotnických zařízení, českých škol nebo sociálního by­dlení. Během krátkých dvaceti let vznikla v Ústeckém kra­ji řada velmi hodnotných budov odkazujících na českou avantgardu, ale také stavby formované a inspirované ně­meckými kulturními centry, jakými byly Drážďany, Berlín, Mnichov či rakouská Vídeň. 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!