První premiérou sezony bude Macbeth

0
920

První premiéra letošní sezony Městské divadla v Mostě bude Shakespearova Skotská hra – Macbeth. Představení se koná v pátek 22. února od 19.30 hodin na Velké scéně.

Skotský šlechtic Macbeth vyhraje svému králi Duncanovi bitvu, stane se hrdinou a je povýšen. Ale se svým přítelem Banquem potká tři vědmy, tři čarodějnice, které mu do hlavy vštěpí myšlenku, že se stane králem. Macbeth s pomyšlením na vraždu krále sice zprvu bojuje, ale jeho dominantní žena Lady Macbeth ho k tomuto činu dotlačí a dopomůže mu. Macbeth pak propadne výčitkám svědomí, neboť si je vědom zvrácenosti a dosahu vlastních činů. Ztrácí spánek on i celá jeho země – Macbeth proto, že již nikdy nebude mít klid, neboť ví, že podobně může někdo zabít jeho, a aby si svoji moc pojistil, zabíjí dál, tudíž vyvolá ve své zemi strach. Kolotoč násilí již nejde zastavit. Macbeth se stává vraždícím nástrojem temných sil a bojuje až do osudného konce. Shakespeare tak ve své hře odhalil nejen princip toho, jak se až nečekaně v člověku může zrodit zlo, ale zejména komplikovanost běsů, které při páchání takového zla může lidská duše prožívat. Základní dramatický konflikt se tedy neodehrává tolik ve vnějších okolnostech hry, nýbrž především v psychice titulní postavy.

Režie Macbetha, mnohými odborníky považovaného za vůbec nejlepší Shakespearovu hru, se ujal zkušený režisér Jakub Korčák, který v Mostě již inscenoval Williamsovu Tramvaj do stanice Touha, Uhryho Řidiče paní Daisy nebo Gogolova Revizora.

V hlavních rolích uvidíte Jana Beneše (Macbeth) a Zitu Benešovou (Lady Macbeth) a dále téměř celý soubor mosteckého divadla. Premiéra se uskuteční v pátek 22. února od 19.30 hodin.

Macbetha uvádí divadlo v dramaturgickém shakespearovském tandemu – 31. května na Macbetha naváže hra Zamilovaný Shakespeare podle slavného oscarového filmu se scénářem Toma Stopparda, příběh o dramatikovi samotném, kterak připravoval tragédii Romeo a Julie.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!