V mosteckém divadle se zkouší retro muzikál „Šedesátky“

0
593

Činohra Městského divadla v Mostě uvede 12. dubna na své Velké scéně premiéru hudební retro-komedie Jiřího Janků a Petra Svojtky, který ji také režíruje, 60´s aneb Šedesátky.

Diváci se mohou těšit na příběh retrofila, který připomíná nadějnou dobu šedesátých let 20. století, převratný čas, kdy se ve světě i u nás dostávala ke slovu první poválečná generace, dobu hravosti a rozkvětu kultury, dobu prvního tání, výjimečnou dekádu společenského a kulturního vzedmutí. Prostřednictvím hudební komedie pro zpívající činoherce s písničkami ze šedesátých let můžeme zavzpomínat na éru, kdy se zdálo všechno možné a slova jako pravda a láska ještě nebyla vulgárními výrazy. Na éru, která je pro nás stále živá a z níž neustále česká společnost čerpá. Posloucháme písničky, díváme se na filmy a čteme knížky té doby, plné vizí a ideálů. Tuto dobu si navíc zpětně po padesáti letech oblíbili i ti, kteří ji osobně nezažili, a vzhlíží k ní s obdivem. Šedesátá léta jsou zvláště v českém kontextu nestárnoucím fenoménem, který nemá obdobu.

Hlavním hrdinou trochu bláznivé story je Karel – „retrofil“ a morous, jemuž se nelíbí v dnešním světě. Karel dnešní dobu přímo nesnáší a rád by se vrátil do legendárních šedesátých let, tedy do doby, kterou sice nezažil, ale idealizuje si ji a je přesvědčen, že by se tehdy cítil šťastně. Na základě nedorozumění si členové jeho rodiny mylně vydedukují, že brzy zemře. Rozhodnou se mu proto co nejvíce zpříjemnit jeho poslední dny tím, že mu u zážitkové agentury zařídí virtuální výlety do šedesátých let. Agentura, která tyto velkolepé zážitky zprostředkovává, však stojí přímo před krachem a nebojí se proto za cenu svého přežití ani všelijakých menších podvodů. Tudíž je nasnadě, že se hlavní představitel ocitá i se svou rodinou v soukolí nejrůznějších absurdností. Především si však užívá jednotlivé „výlety“, ať již mezi Beatles nebo s Armstrongem na Měsíc.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!