Budoucí podoba mostu na Podkrušnohorské lidi příliš nezajímá

0
1961

 

Veřejné projednávání na téma Architektonická soutěž na realizaci mostu přes Mezibořskou ulici nevzbudilo nijak velký zájem lidí v Litvínově. Přišli hlavně úředníci a politici. Občanů, kvůli kterým se veřejné projednávání hlavně dělá, bylo jen pár.

Starostka města Kamila Bláhová nejprve připomněla historii mostu, který stojí v Litvínově od počátku sedmdesátých let minulého století a jeho velmi špatný stav v současnosti. Most vydrží už jen do roku 2019, a tak je nejvyšší čas na stavbu nového. Bude se to dít formou architektonické soutěže, jak o tom rozhodlo dubnové zastupitelstvo. Lidé nyní dostali šanci, aby se vyjádřili k tomu, jak by měl nový most vypadat, co si přejí a co naopak nechtějí. Přání lidí pak město zanese do požadavků pro soutěžící architekty. „Výběr nejoptimálnějšího návrhu pro Litvínov vybereme ve spolupráci s nezávislými odborníky z oboru. Slibujeme si od toho, že budeme mít v Litvínově originální řešení přemostění,“ uvedla Kamila Bláhová. S vítězem otevřené architektonické soutěže plánuje město uzavřít smlouvu v únoru 2017. Další až dva roky se bude projekt zpracovávat. Zejména doba trvání celé soutěže a zpracování projektové dokumentace se nelíbila přítomným občanům. Ti upozorňovali hlavně na to, že životnost starého mostu je už velmi omezená. „O novém mostě se mluví už čtyři roky. Starý most spadne sám, než se všechno stihne projednat,“ podotkl jeden z obyvatel Mezibořské ulice. Podle dalšího občana je architektonická soutěž v případě mostu zbytečná. „Dělat architektonickou soutěž u mostu, kde je z každé strany dvoupatrový dům a žádné originální řešení nemůže vyniknout, je zhola zbytečné. Most v Litvínově není žádnou dominantou, která by takové řešení zasluhovala,“ připomněl další z obyvatel Mezibořské ulice. Lidé dále žádali, aby součástí soutěže byl také návrh na údržbu mostu a zejména, aby řešila materiál, ze kterého bude nový most vyroben. Diskuze se většinou zvrhávala na téma, zda architektonickou soutěž ano či nikoliv. Ačkoliv o tom zastupitelé už rozhodli a nebylo to dávno na programu dne.

Další veřejnou diskuzi chystá vedení města na 30. květen, a to na téma „Výstavba nové plavecké haly u Koldomu“. Jednání se uskuteční od 16 hodin v aule budovy bakalářských studií Scholy Humanitas Na jednání plánuje vedení města seznámit občany se stávajícím stavem projektové přípravy nové plavecké haly, s dalším harmonogramem přípravy a s možnou podobou nové haly.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!