Projekt Časné defibrilace zachránil další život

0
1094

Ústecký kraj dlouhodobě finančně podporuje projekt Časné defibrilace, který realizuje Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje. O tom, že včasné poskytnutí první pomoci zvyšuje výrazně šanci na přežití, se přesvědčili v Domově důchodců Milešov.

V domově v nedávných dnech v dopoledních hodinách náhle zkolaboval jeden ze zaměstnanců. Díky rychlé reakci kolegy a dalších spolupracovníků, kteří začali s okamžitou resuscitací i s pomocí AED přístroje, se podařilo jej po 20 minutách vrátit do života. „Domov je vybavený přístrojem AED a po velmi osobní zkušenosti jsme rádi, že je naším nenahraditelným pomocníkem. Personál je pravidelně proškolován a teoreticky ví, jak postupovat, ale osobní zkušenost je něco úplně jiného. V krizové situaci je vše jinak a nejen školený, zkušený zdravotník je rád, pokud má po ruce „parťáka“ kterým tento defibrilátor je,“ uvedl Jindřich Vinkler, ředitel Centra sociální pomoci Litoměřice.

Automatizovaný Externí Defibrilátor (AED) je přístroj, který, pokud je dostupný, tvoří nedílnou součást základní neodkladné resuscitace. Zdravotnická záchranná služba eviduje ve svém registru 182 přístrojů. Celkem 86 je mobilních a využívají je proškolení příslušníci policie, strážníci, hasiči, dobrovolní hasiči horští či vodní záchranáři. Dalších 83 stacionárních defibrilátorů se nachází většinou v soukromém sektoru. V rámci projektu Časná defibrilace v Ústeckém kraji byly přístroje rozdány i do vybraných domovů pro seniory, domovů sociální a pečovatelské služby, magistrátů nebo úřadů.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!