Školáci znovu vypouštěli ryby do Bíliny

0
898

Unipetrol spolu s Českým rybářským svazem a Ekologickým centrem Most připravil pro 40 dětí ze 14. základní školy Rozmarýnová vysazení ryb do řeky Bíliny nedaleko přesunutého kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Tentokrát do Bíliny společně vypustili 350 kilogramů ryb. Od roku 2010, tedy od začátku spolupráce mezi Unipetrolem a Českým rybářským svazem, bylo vysazeno více než sedm tun ryb v celkové hodnotě 650 tisíc korun.

„Z chovných nádrží v Chabařovicích jsme s kolegy přivezli asi 500 kilogramů ryb v hodnotě více než 40 000 tisíc korun. Je to zhruba šest tisíc kusů původních druhů ryb, tedy především plotice obecné, perlína ostrobřichého, okouna říčního, cejna velkého, cejnka malého a jelce. Přidali jsme také několik kaprů a štik jako zpestření pro děti,“ uvádí Jan Skalský, tiskový mluvčí Českého rybářského svazu, Severočeského územního svazu. „Kromě samotného vysazování ryb do řeky se děti dozvěděly, jaké ryby jsou v českých řekách nejrozšířenější, čím se živí a jak se chovají. Nejatraktivnější jsou pro ně štiky, které jsou velmi živé a rychlé,“ doplňuje Jan Skalský.

„Prvotním cílem našeho společného projektu s Českým rybářským svazem, který jsme zahájili v roce 2010, je revitalizace řeky Bíliny. Pravidelně ryby vysazujeme dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Společně s mosteckým ekocentrem se snažíme tuto aktivitu využít i ke zvýšení zájmu o životní prostředí u dětí,“ uvádí Pavel Sláma, ředitel jednotky EKO společnosti Unipetrol.

V roce 2018 se do vysazování ryb zapojilo také Ekologické centrum Most, které zpestřuje program soutěžemi pro děti s rybářskou tématikou. „Odborný výklad rybářů jsme se rozhodli doplnit osvědčenými aktivitami: zábavným kvízem a hádankami o rybách. Letošní novinkou byly slovní rébusy s vodní tématikou. A aby děti nezapojovaly jen mozek, ale také svaly, byl na závěr uspořádán závod s lodičkami,“ upřesňuje Martina Černá, vedoucí ekologického centra Most.

Řeka Bílina od pramene v Loučenské hornatině Krušných hor až do Ústí nad Labem, kde se vlévá do Labe, měří 83,6 km. Protéká nejprůmyslovější oblastí České republiky. Za poslední tři desetiletí se čistota vody v řece výrazně zlepšila, a toto zlepšování stavu nadále pokračuje.

Vedle Bíliny se Unipetrol stará také o Labe. Ryby jsou vysazovány v Neratovicích v těsné blízkosti výrobního závodu Spolana ve spolupráci s místní organizací rybářů. O čistotě vody v okolí opakované rybářské závody i pravidelný monitoring stavu a kondice tamní rybí populace.

Unipetrol společně se sdružením Alka Wildlife pečuje o sokoly stěhovavé, kteří hnízdí v areálech výrobních závodů v Litvínově, Kralupech a Neratovicích. Na komínech litvínovského areálu loni poprvé zahnízdily hned dva páry sokola stěhovavého, což je republikový unikát. Oba páry přivedly na svět pět mláďat. Od roku 2011 se v Litvínově vylíhlo již 23 sokolích mláďat. Letos v litvínovském chemickém závodu hnízdí znovu dva páry tohoto vysoce ohroženého druhu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!