Přihlaste své blízké do soutěže „Pečující roku“

0
517

Nominujte pečující roku. Soutěž, kterou vyhlásilo Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), bude probíhat ve třech kategoriích. Cílem soutěže je ocenit konkrétní neformální pečující a ukázat na jejich zkušenost a příbězích, že si zaslouží uznání společnosti a že na tuto situaci nejsou sami. Přihlášky lze zasílat do 26. dubna 2019. Nominovat mohou lidé prakticky kohokoliv ze svého okolí, kdo pravidelně pečuje o rodinného příslušníka.

„Pokud by se o něčem v Česku mělo začít mnohem víc mluvit, je to neformální péče o seniory, zdravotně postižené členy rodiny a dlouhodobě nemocné. Více než 400 000 lidí, převážně žen, pečují o své blízké v průměru 37 hodin týdně, což je v podstatě další plný úvazek. MPSV se jim snaží v této složité životní situaci ulehčit alespoň finanční podporou. Za velký úspěch považuji například fakt, že se nám podařilo navýšit příspěvek na péči ve třetím a čtvrtém stupni. Lidem, kteří obětavě pečují o své blízké, bych chtěla moc poděkovat. I proto jsme připravili toto ocenění,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

 Soutěž proběhne ve třech kategoriích: péče o seniora staršího 65 let, péče o člověka s postižením/dlouhodobě nemocného mladšího 18 let a péče o člověka s postižením/dlouhodobě nemocného staršího 18 let. „Také v našem městě je celá řada lidí, kteří se velmi zodpovědně a na úkor vlastního volného času starají o seniory či zdravotně postižené členy rodiny. Málokdo si dokáže představit, jak mnohdy náročné a namáhavé toto poslání je,“ uvedla náměstkyně primátora Markéta Stará.

Nominovat pečujícího člověka do těchto kategorií může kdokoliv. Stačí zaslat do 26. 4. 2019 jméno, příjmení, adresu, telefonní číslo, e-mail nominovaného a kategorii, v níž je nominován na adresu: soutezpecujiciroku@mpsv.cz. Do e-mailu je potřeba také připsat krátký příběh (maximálně 250 slov) o nominovaném – o koho pečuje, jak dlouho a co to pro něj/ni znamená. Podle příběhu se bude odborná porota rozhodovat. Nominaci a osobní příběh můžete zaslat také klasickou poštou na adresu MPSV Na Poříčním právu 376/1, 128 00 Praha 2. Na obálku napište heslo „Pečující roku“. Pro nominace zaslané poštou platí datum odeslání uvedené na obálce.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!