Nepřístupné archivy odkryjí své „poklady“

0
586
ilustrační foto Státní okresní archiv Most

U příležitosti Mezinárodního dne archivů připravila obě pracoviště Státního okresního archivu Most den otevřených dveří s prohlídkami pro veřejnost běžně nepřístupných prostor.

Od roku 2008 se 9. červen – datum založení Mezinárodní archivní rady v roce 1948 – připomíná jako Mezinárodní den archivů, který archivy využívají jako příležitost k organizaci různých kulturních akcí pro veřejnost. Smyslem těchto aktivit je zvyšovat povědomí široké veřejnosti o významu archiválií a archivů, zpřístupňovat výjimečné a historicky vzácné archiválie uchovávané v archivech, ale v neposlední řadě též představovat v očích veřejnosti reálný obraz archivů jako moderních institucí. V Česku se od roku 2012 akce konají pod heslem „Archiv – křižovatka mezi minulostí a přítomností“.

V letošním roce se k němu opět připojí Státní okresní archiv Most. Z organizačních důvodů je den otevřených dveří stanoven na středu 5. června. V tento den bude zájemcům umožněna komentovaná prohlídka prostor archivu jak v ulici Leoše Janáčka, tak i na pracovišti ve Velebudicích v ulici Dělnická 16. Prohlídky začínají vždy v 8, 10, 12 a 14 hodin (v ulici L. Janáčka též v 16 hodin) a každá potrvá zhruba 80 minut. Během ní budou návštěvníci seznámeni především s každodenním chodem a významem archivu a budou si moci prohlédnout též ukázky různých druhů uchovávaných archiválií.

Vstup do objektů je zdarma, kapacita každé skupiny je z hlediska bezpečnosti a ochrany archiválií omezena na maximálně 10 osob. Ze stejných důvodů není možno v interiérech pořizovat filmovou ani fotografickou dokumentaci.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!