Mostecký jachtař přivezl z Chorvatska titul vicemista světa

0
749

Z chorvatského Šibeníku do Mostu vrátil s titulem vicemistra světa jachtař Martin Trčka, člen Yacht Club Baník Most. Stříbro na Mistrovství světa v kategorii ORC1 vybojoval s posádkou Hebe Sailing Team, která se stala nejúspěšnější českou lodí na šampionátu.

Je to fenomenální výsledek pro český jachting, vozit medaile z takových soutěží není obvyklé,“ řekl Martin Trčka po svém návratu. Mistrovství světa na 130 námořních mil se jelo v Jaderském moři. Na startu bylo 50 lodí ze sedmnácti zemí světa. Kromě stříbra pro Hebe Team vybojoval tým kapely Tři sestry sedmé místo a posádka Guilia Sailing místo deváté.

Česká loď Hebe pomýšlela celou dobu mistrovství na titul mistrů světa a průběžně vedla. „V poslední rozjížďce, za slabého větru, jsme problematicky odstartovali a hned z toho byl boj se spoustou dalších lodí. Krásné závody a krásné stříbro,“ shrnul titul vicemistrů Zdenál Sünderhauf z posádky Hebe. „Sešlo se tady asi více věcí. Perfektně šlapající a dobře vybraný tým, neustálé ladění lodě přímo do handicapu ORC, dlouhodobá příprava a zkušenosti z předchozích těžkých závodů,“ myslí si Martin Trčka, který byl hlavním taktikem týmu.

Jachtař Martin Trčka patří k nejúspěšnějším sportovcům Mostecka. Dvakrát reprezentoval Českou republiku na olympiádě, je šestinásobným Mistrem ČR, prvním českým držitelem titulu mistra světa v jednoposádkové třídě D-One a vicemistrem Evropy ve třídě kýlových plachetnic Melges 24. Několikrát se zúčastnil i oceánské regaty Sydney-Hobart, která je považována za jednu z nejtěžších na světě. Nově si tedy člen Yacht Club Baník Most, který se právě připravuje v Itálii na závody světové série, připsal titul vicemistra světa v kategorii ORC1. (nov)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!