Nepořádní pejskaři – skoro tuna „hovínek“

0
3482

Úklid psích exkrementů už nezajišťuje pro město Most soukromá firma, jak to bylo v minulosti. Od ledna 2016 sbírají psí výkaly Technické služby města Mostu. Na jejich úklid „padnou“ statisíce korun.

Mezi nejznečištěnější oblasti v Mostě patří zejména sídliště. Tam je totiž výskyt psů největší a zelených ploch, kde by mohli psi vykonat svoji potřebu, je nedostatek. „Během krátké doby, po kterou službu zajišťujeme, se jako nejvíce zaztížené oblasti jeví oblasti bloků 500, 600, 700,“ potvrdil šéf Technických služeb města Mostu Karel Mutinský. Problém psích výkalů, které znečišťují město, je tradičním nešvarem zvlášť ve velkých městech. „Vnímáme tyto problémy. Je to o kultuře života a konkrétním člověku. Službu na sběr máme zajištěnou a množství je veliké. Když si někdo neumí po psu uklidit, je to vždy problém a ne vždy to vyřeší pokuta od městské policie,“ míní primátor Jan Paparega. Pejskaři jsou povinni uklízet po svých psech všude, a to podle platné vyhlášky. Tedy i v rekreačních lokalitách, např. na Hrabáku, Šibeníku a dalších takových místech, kde to mnohdy lidem přijde jako zbytečné. V případě, že pejskaři po svém čtyřnohém příteli hromádku neuklidí, riskují pokutu až ve výši tisíce korun. „Podle našich poznatků se situace mezi pejskaři zlepšuje. Jsou ale i notoričtí ‚nesběrači‘ Nejvíce znečištěné jsou travnaté plochy. Chodníky jsou uklízené více, ale najdou se i výjimky, kdy lidé znečištěný chodník neuklidí,“ popisuje zkušenosti s úklidem ředitel technických služeb. Psí exkrementy mohou občané vyhazovat do klasických kontejnerů na smíšený komunální odpad. „Stojany se sáčky se nacházejí v parku Šibeník. V ostatních částech města je možno odložit sebrané exkrementy v sáčku do běžných odpadkových košů nebo kontejnerů na komunální odpad,“ informuje dále Karel Mutinský. Za zhruba necelý měsíc sesbírali pracovníci technických služeb více než tři čtvrtě tuny exkrementů. „Tento odpad odvážíme k dalšímu zpracování na kompostárnu v Bílině,“ doplnil ředitel.

Vadí vám psí „hovínka“ u domu?

Technické služby provádějí úklid psích exkrementů pouze ručně, a to v pracovní dny od 7 do 15 hod. „Úklid provádíme jednou týdně v sídelních lokalitách a to pomocí 4 zaměstnanců ve dvojici. Vždy se soustředíme na jednu sídlištní lokalitu jednou týdně. V letních měsících vyzkoušíme i strojní vysavač, ale jeho využití je vhodné spíše tam, kde převažují zpevněné povrchy, tedy chodníky, parkoviště aj.,“ vyjmenoval ředitel Mutinský. Pokud se někde ale objeví více znečištěné okolí, které vadí občanům, mohou se obrátit na Zelenou linku. „Samozřejmě se občané mohou obrátit na dispečink nebo Zelenou linku TSMM (800 44 44 88) a my zajistíme mimořádný úklid. Na Zelenou linku lze nahlašovat i jiné případy nepořádku nebo černých skládek, jejichž úklid provedeme,“ ujišťuje Karel Mutinský.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!