Horníci píší vládě: Podrazili jste náš kraj!

0
1542
Single Blue Mail Envelope Opened Illustration on White Background

Horníci z Mostecka varují vládu Bohuslava Sobotky. Pokud je bude dál přehlížet, spočítají to koaličním stranám v krajských volbách.

V rozhořčeném dopise, který poslaly hornické odbory Bohuslavu Sobotkovi i všem členům vlády, vyzývají horníci vládu, aby přehodnotila své rozhodnutí a dala jim stejné sociální jistoty jako horníkům z OKD. V dopise dále horníci vládě vyčítají, že za posledních několik měsíců uštědřila mnoho zásadních ran uhelnému odvětví a jeho zaměstnancům. „Za první a zásadní ránu považujeme přijetí Státní energetické koncepce, která byla schválena na základě zmanipulovaných čísel, týkajících se bilancí těžby a potřeby uhlí a také v rozporu s připomínkami a názory sociálních partnerů. Druhým atakem na české hnědé uhlí bylo schválení zvýšení úhrad z vydobytého nerostu a dobývacího prostoru. V době razantního snížení cen této pro ČR strategické suroviny to považujeme za necitlivé rozhodnutí vlády. Třetím negativním počinem z dílny vládní koalice bylo rozhodnutí v otázce územně ekologických limitů těžby,“ píší horníci vládě. V dopise také vyzvali vládu, aby přehodnotila své nařízení a zařadila zaměstnance společností pracujících na lomu ČSA do skupiny horníků s nárokem na příspěvek. „Očekáváme brzkou a kladnou odpověď na naši výzvu. Pokud tak neučiníte, budeme muset přehodnotit náš přístup ke koaličním stranám v nadcházejících volbách,“ varují horníci. Celý dopis najdete na www.homerlive.cz

Hejtman bude požadovat změnu

Horníky z ČSA podpořil také Ústecký kraj. Rada kraje vyjádřila ostrý nesouhlas s postupem vlády a v tomto znění jí také posílá své stanovisko. Hejtman Oldřich Bubeníček se nespokojí pouze s vyjádřením nesouhlasu, ale vydá se na vládu jednat o změně jejího rozhodnutí, které ignoruje situaci horníků v severních Čechách. „Rada Ústeckého kraje po projednání vyjadřuje ostrý nesouhlas s postojem Vlády ČR k problematice zmírnění sociálních dopadů v důsledku útlumu těžby na Mostecku. A zmocňuje Oldřicha Bubeníčka, hejtmana Ústeckého kraje, aby v koordinaci s relevantními subjekty – HSR ÚK, Paktem zaměstnanosti Ústeckého kraje, vládním zmocněncem – požadoval po vládě ČR změnu jejího rozhodnutí,“ zní usnesení krajských radních. Hejtman Oldřich Bubeníček již v minulém týdnu vydal prohlášení k rozhodnutí vlády poskytnout finanční kompenzaci pouze propuštěným horníkům společnosti OKD na Ostravsku. Upozornil v něm zejména na skutečnost, že o útlumu těžby na ČSA rozhodla vláda a donutila tak jinak prosperující firmu propouštět. „Už před říjnovým výjezdním zasedáním vlády v našem kraji slibovali ministři napříč oblastmi, že se budou snažit přechod propuštěných horníků na úřady práce či do méně finančně ohodnocených profesí maximálně zmírnit právě touto podporou. Považuji toto rozhodnutí nejen za neseriózní, ale i za útok na Ústecký kraj,“ prohlásil hejtman. Kraj nyní požaduje od vlády splnění slibů, které dali ministři horníkům při návštěvách regionu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!