V pátek začíná Zahrada Čech! Představí se tu i vítězové Regionální potraviny

0
483

Na litoměřickém výstavišti startuje 13. září Zahrada Čech. Jedná se o největší výstavu svého druhu, která potěší nejenom zahrádkáře a chalupáře, ale také kutily, zahradníky a milovníky přírody. Státní zemědělský intervenční fond tu bude mít svoji expozici a představí zde výrobky, které v letošní soutěži Regionální potravina Ústeckého kraje zvítězily. Jejich výrobcům tu zároveň budou slavnostně předány certifikáty.

Podzimní veletrh Zahrada Čech se koná ve dnech 13. až 21. září. Letošní expozice se ponesou v duchu motta „Přijela k nám pouť“. Vystavovaná zelenina, ovoce i květiny budou v doprovodu pouťových prvků, jako je například dřevěný kolotoč, střelnice, lodičky či kolo štěstí. Výstava nabídne stejně jako v předchozích letech bohatý doprovodný program. Vystoupí zde František Nedvěd, Jaroslav Uhlíř, Yvetta Blanarovičová a další umělci.

Platební agentura Státní zemědělský intervenční fond se veletrhu účastní pravidelně, návštěvníci najdou její expozici v pavilonu A. Zájemci o dotace a činnosti Fondu se zde dozvědí informace a zároveň tu mohou ochutnat kvalitní potraviny renomovaných značek KLASA a Regionální potravina.

Zahrada Čech je díky své slavnostní atmosféře i vysoké návštěvnosti ideálním místem k předávání certifikátů Regionální potravina oceněným výrobcům za Ústecký kraj. To proběhne v téměř magickém čase: V pátek 13. září ve 13 hodin. V Ústeckém kraji se pravidelně do soutěže hlásí velký počet výrobců a výrobků. Letos se zúčastnilo 179 výrobků od 43 výrobců a po Jihomoravském kraji se jedná o druhý „nejsoutěživější“ region.

Soutěž Regionální potravina letos oslavila své kulaté výročí. Konala se už po desáté. Za dobu své existence si vybudovala renomé a popularita výrobků s puncem Regionální potravina stoupá. Získat ji mohou pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže. Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.

Značka Regionální potravina Ústeckého kraje 2019 byla udělena těmto výrobkům:

Kategorie: Výrobek a výrobce:
1. Masné výrobky tepelně opracované

Tlačenka světlá

VARNSDORFSKÉ UZENINY s.r.o.

2.

Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy

Jehněčí klobása

Chovaneček s.r.o.

3. Sýry včetně tvarohu

KOZÍ VÁLEČEK VE VOSKU

Jakub Laušman

4. Mléčné výrobky ostatní

Připínáček z Drmal

Farma Drmaly s.r.o.

5. Pekařské výrobky včetně těstovin

Celozrnný chléb

Jiří Ondečko

6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Mrkváč

Family Bakery s.r.o.

7. Alkoholické a nealkoholické nápoje

LEŽÁK

PIVOVAR KOCOUR VARNSDORF s.r.o.

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Karlátka BIO sušené švestky s peckou od Švestkové dráhy

Farma U Švestkové dráhy s.r.o.

9. Ostatní

OTVICKÉ LUPÍNKY Solené

AVENTA CZ, s.r.o.

Soutěž Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství, Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době je oceněno 519 produktů od 368 výrobců. Podrobné informace o soutěži jsou k dispozici na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!