Gabriela Nekolová: Na novou komunikaci si počkáme minimálně pět let

0
3057

Hospodářská a sociální rada Ústeckého kraje spolu s Ústeckým krajem prosadily, aby Bezpečnostní rada státu projednala zkapacitnění komunikace I/27 mezi Mostem a Litvínovem a aby uznala, že region z bezpečnostního hlediska tuto komunikaci potřebuje. Kdy se konečně řidiči po čtyřprodoudové komunikaci projedou? Zeptali jsme se předsedkyně HSR-ÚK Gabriely Nekolové.

Co se nyní děje kolem komunikace I/27?

Skutečnost je taková, že na zkapacitnění komunikace mezi Mostem a Litvínovem si ještě několik let počkáme. Než rozhodla Bezpečnostní rada státu, zastaral původní projekt. V současné době už nevyhovuje po technické stránce a propadla také všechna povolení a posouzení vlivu na životní prostředí. V nejbližší době proto ministerstvo dopravy zadá zpracování nové studie včetně schvalovacího procesu EIA.

Je znám termín, kdy by mohla být čtyřproudovka dokončena?

Pokud by nenastaly žádné komplikace a schvalovací procesy by se nepozdržely, je předpoklad, že nejdříve za pět let bude komunikace dokončena. To je ale velmi optimistický termín.

Považujete za reálné zrušit po zkapacitnění komunikace I/27 tramvajovou dopravu?

Zrušení ekologické a bezpečné tramvajové dopravy je i po zkapacitnění komunikace mezi Mostem a Litvínovem nemožné. Argumenty, že po zrušení tramvajového pásu bude větší prostor pro komunikaci, nemohu přijmout a nepřijímá je ani ministerstvo dopravy. Bude se připravovat nová studie, nový projekt, který musí vycházet z prostoru, který v současné době pro komunikaci je. Jedná se o technicky náročný úsek, ale neznamená to, že se s kolejištěm nebude počítat. Region je natolik zatěžovaný průmyslovou výrobou a dopravou s ní související, že další zátěž v podobě autobusové dopravy mezi Mostem a Litvínovem si nemůže dovolit. A v tom jsme zajedno i s úředníky ministerstva dopravy. Navíc se rozvíjí Petrochemie v areálu Unipetrolu RPA a je velmi pravděpodobné, že se navýší také kamionová doprava do této firmy. Do takového provozu poslat ještě autobusovou hromadnou dopravu je už zcela nemožné.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!