Nejstarší obyvatelce Mostu je 104

0
1141
Nejstarší Mostečance popřála k jejímu úctyhodnému výročí také náměstkyně primátora Markéta Stará.

Ještě na začátku druhého století svého života žila sama ve svém domku v Poleradech a byla prakticky soběstačná. Nepoužívala ani žádné elektrické spotřebiče s výjimkou televize. Paní Hedvika Pazderová oslavila v těchto dnech, na svůj svátek, své 104. narozeniny. Je nejstarší občankou Mostu.

Blahopřát jí přijela za vedení města Mostu náměstkyně primátora Markéta Stará, dále vedoucí oddělení školství Petra Trojnová a vedoucí oddělení hospodářské správy Alexandra Vránová.

Rodačka ze Znojemska Hedvika Pazderová se narodila za Rakouska-Uherska do první světové války, v roce 1915. Do Polerad na Mostecku se provdala už před 73 lety.

Vdovou je 32 let. S manželem měli dva syny. Pracovala v zemedělství v rostlinné výrobě a i po svých stých narozeninách si ještě sama vařila, uklízela a prala. Dokonce pravidelně (a výborně) i pekla, na kamnech, kde topila uhlím. Bez sporáku se obešla.

Dnes už má paní Hedvika nejen několik vnoučat, ale i pravnoučat. Poslední dva roky žije v Penzionu pro seniory v Barvířské ulici v Mostě vedle zimního stadiónu a stále se těší dobrému zdraví.

„Teď na ní s podzimem přišla trochu melancholičtější nálada, ale jinak je na svůj věk i tady u nás raritou. Je pohyblivá, z velké části samostatná a kromě analgetik nepotřebuje žádnou medikaci,“ řekla nám Magda Hanušová, úseková sestra.

„Její zdravý kořínek přičítám tomu, že je z generace, která zažila dvě světové války. Rodina se při nich semkla, navíc byli zvyklí žít střídmě a pracovat, měli dost pohybu,“ doplňuje sestra.

A přidává zajímavost: „Paní Pazderové připadá její věk normální, nijak to neřeší, protože její vrstevnice z jižní Moravy se dožívají podobného.“

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!