Cenu hejtmana získal primář infekčního oddělení

0
1235

Primář Infekčního oddělení Krajské zdravotní Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a vedoucí centra AIDS MUDr. Pavel Dlouhý získal Cenu hejtmana Ústeckého kraje za rok 2018 ve zdravotní a sociální oblasti. Prestižní ocenění primář převzal z rukou hejtmana Oldřicha Bubeníčka.

„Všechna ocenění jsou opravdu zasloužená, vybrali jsme ty nejlepší z nejlepších. Jsem rád, že udělování Ceny hejtmana se stalo v Ústeckém kraji hezkou tradicí, a věřím, že v kraji bude stále dost pracovitých, úspěšných lidí, ze kterých se bude vybírat pro ocenění v dalších letech,“ řekl hejtman Bubeníček.

„Považuji cenu za poděkování celému stočlennému kolektivu ústecké Infekce – pracovití, vzdělaní a obětaví zdravotníci jsou při léčbě nemocných i ochraně obyvatel Ústeckého kraje před nebezpečnými infekcemi nejdůležitější,“ uvedl k ocenění MUDr. Pavel Dlouhý.

Primář Infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice je i vedoucím AIDS centra. V posledních letech se zajímá o problematiku HIV a léčbu chronické hepatitidy B a C, byl hlavním řešitelem mnoha klinických studií a autorem několika kapitol v knize Lékařské repetitorium. Přednáší v rámci postgraduálního vzdělávání lékařů a sester, pro odborné společnosti i veřejnost. Byl opakovaně členem komise pro mikrobiologii, imunologii a přenosné nemoci Interní grantové agentury Ministerstva zdravotnictví České republiky.

Cena hejtmana vyznamenává vynikající občanské zásluhy o rozvoj kraje, hrdinské a jiné výjimečné činy. Uděluje se v pěti kategoriích. Laureáti obdrželi od Ústeckého kraje také odměnu ve výši 50 000 Kč.

 

MUDr. Pavel Dlouhý

je absolventem Fakulty všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Na Infekčním oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem pracuje od roku 1985. Řadu let vedl jednotku intenzivní péče a od roku 1989 má jako lékař AIDS centra na starosti HIV pozitivní pacienty v Ústeckém a Libereckém kraji. Jako vedoucí antibiotického střediska poskytuje konzultace k antibiotické léčbě lékařům všech nemocnic Ústeckého kraje.

Od 1. 10. 2000 zastává funkci primáře Infekčního oddělení Masarykovy nemocnice. Pod jeho vedením proběhla v letech 2006 – 2007 komplexní rekonstrukce infekčního pavilonu, vzniklo tak moderní pracoviště s jednotkou intenzivní péče, operačním sálem, rentgenovým, ultrazvukovým a bioptickým pracovištěm. Od 1. 1. 2008 jde o jediné lůžkové infekční oddělení v Ústeckém kraji, zajišťuje péči pro 800 000 obyvatel. Pro vybrané zejména závažné infekční choroby zahrnuje spádová oblast také kraj Liberecký.

MUDr. Dlouhý se řadu let věnoval borelióze – byl autorem prvního doporučeného postupu diagnostiky a léčby této infekce a první české monografie „Lymská borelióza v praxi“. Podílel se na řadě mezinárodních klinických studií při zavádění nových antibiotik, léků na chřipku a proti virovým hepatitidám.

V roce 2017 vedl tým klinických pracovníků při zvládnutí rozsáhlé epidemie virové hepatitidy A v Ústeckém kraji, kterému se podařilo zajistit izolaci a léčbu pro více než 400 infikovaných pacientů. V roce 2018 se podílel na vypracování strategie eliminace hepatitidy C u uživatelů drog v České republice, kterou schválila Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!