Začínají „Dušičky“, mostečtí strážníci hlídají hřbitovy 24 hodin

0
1206

Dnes, 2. listopadu  si připomínáme Památku zesnulých či lidově Dušičky. Ve dnech, kdy lidé přicházejí uctít Památku zesnulých, posiluje Městská policie Most kontroly na městských hřbitovech. Od 1. do 4. listopadu bude na městském hřbitově zajištěna nepřetržitá 24 hodinová ostraha pěšími hlídkami strážníků a asistentů prevence kriminality.

 „Cílem opatření je zejména zajištění veřejného pořádku a klidného průběhu těchto dní, kdy na hřbitovy přijíždějí nejen občané Mostu, ale také návštěvníci z jiných měst. Strážníci budou dohlížet na parkování a zajištění bezpečného průjezdu vozidel městské hromadné dopravy a integrovaného záchranného systému,“ uvedl ředitel Městské policie Most Jaroslav Hrvol.  Městská policie upozorňuje návštěvníky, aby věnovali zvýšenou pozornost ochraně svého majetku.
„Občané by neměli nechávat v zaparkovaných automobilech viditelně cenné věci. Také při péči o pietní místa by neměli odkládat tašky a kabelky na místa, která nebudou mít nepřetržitě pod dohledem a od odložených věcí odcházet,“ doplnil Jaroslav Hrvol.

 

V římskokatolické církvi je 2. listopad dnem liturgického roku, kdy se církev modlí za zemřelé. Liturgické obřady slouží v tento čas i Církev československá husitská, která vzešla z prostředí katolického modernismu po první světové válce.

Oslava Dušiček se odvíjí od svátku Všech svatých. Svátek Všech svatých se slaví v dnech, kdy Keltové oslavovali konec roku, svátek Samhain, v noci z 31. října na 1. listopadu. Samhain byl Kelty vnímán také jako doba, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. Věřilo se, že se duše zesnulých v tento čas vracejí na zemský povrch, a živí mohou navštívit podsvětí. Může dojít k setkávání živých a mrtvých, světlem živí ukazují cestu mrtvým.  Tradice v tento den zapalovat ohně a svíčky pochází od Keltů i Slovanů, kteří věřili, že oheň očišťuje a světlo pomáhá chránit před zlými a potměšilými duchy. Tradici svátku Samhain je svou podstatou a znaky nejvíce věrná oslava halloween. Historickým předchůdcem křesťanských dušiček byly u pohanských Slovanů ritualizované oslavy či hostiny, konané přímo na nekropolích na počest zesnulých předků.

Dušičky se slaví od 10. století. Památku věrných zemřelých zavedl roku 998 clunyjský opat Odilo († 1048), který se takto snažil čelit přetrvávajícím pohanským obřadům. Podle dostupných zdrojů je katolickým svátkem slaveným 2. listopadu od 12. století jako vzpomínka na mrtvé, svátek Dušičky (vzpomínka na duše v očistci), Vzpomínka na všechny věrné zesnulé.[4] Ve 13. století se tento zvyk rozšířil po celé západní církvi. V Aragonii začali kněžíslavit v ten den tři mše za zemřelé; tento zvyk potvrdil papež Benedikt XIV. (1748) a rozšířil pro všechny kněze ve Španělsku, Portugalsku a Latinské Americe. V roce 1915 Benedikt XV. toto dovolení rozšířil pro celou církev od první světové války, kdy zahynulo velké množství lidí. V této době se na svátek Dušiček pořádaly průvody na hřbitovy, zdobily se hroby a konaly podobné zvyky.

V zemích s křesťanskou tradicí je zvykem během tohoto dne či období navštívit hřbitov a rodinný hrob a rozsvítit na něm svíčku či položit živé květiny, což má symbolizovat víru ve věčný život a demonstrovat přesvědčení, že život hrobem nekončí.

Mezi řadu lidových pověr a zvyků rozšířených v Česku patřila víra, že prý duše jednou za rok, v předvečer Dušiček duše vystupují z Očistce, aby si odpočinuly od útrap. Blízcí hříšníků proto podle dostupných informací naplnili lampu na olej máslem, aby si duše mohly potřít spáleniny. Večer se příbuzní nebo přátelé napili studeného mléka (nebo se jím postříkali), aby se duše tak ochladily.

Na svátky se také pekly takzvané „dušičky“ nebo „kosti svatých“, pečivo (bochánky, rohlíky) ve tvaru kostí. Těmi se obdarovávali pocestní, žebráci u kostela, chudí lidé v obci a zaměstnanci.

pamPamátku zesnulých uctilo také Město Most  pietním aktem u vsypové loučky na starém hřbitově. Pietního aktu se zúčastnila i náměstkyně mosteckého primátora Markéta Stará, která položila kytice na vsypovou loučku a tři další místa.

 

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!