Zažijte dnes v muzeu dobrodružství s „Bílým kanibalem“

0
689

Oblastní muzeum a galerie Most pořádá dnes, 7.1. od 17 hodin, komentovanou prohlídku výstavy Bílý kanibal. Zjistíte nejen proč výstava nese název Bílý kanibal a jaká je spojitost mezi J. L. Bromem a E. Hamingwayem, ale spoustu dalších zajímavostí.

výstava je jedním z vrcholů loňské muzejní sezóny. Muzeum se při instalaci proměnilo v africkou vesnici, která ožila příběhem Johna L. Broma, cestovatele, producenta, tanečníka a herce. Po Austrálii, Egyptu a Číně má veřejnost příležitost cestovat s muzeem do vzdálených zemí. Součástí výstavy jsou i komentované prohlídky a přednášky.

Veřejnost poznává výjimečný osud muže, který se narodil jako úplně obyčejný kluk v Chocni v době, kdy na trůně ještě seděl František Josef I. Zamiloval se pohyblivých obrázků a točil filmy s Vlastou Burianem, Lídou Baarovou a dalšími hvězdami první republiky. Emigrace před komunistickou diktaturou ho přivedla k další lásce – Africe. Potkal domorodé krále, prezidenty a premiéry i povstalce Mau-Mau. Filmoval Afriku, která měla zmizet. Poznal černý kontinent jako málokdo před ním i po něm, vracel se tam a točil. Díval se na Afriku a její lid jinýma očima než tehdejší svět.

Jeho filmy zařadil do sbírek Smithsonian Institute. Ukázky jsou k vidění na výstavě, dokumentární filmy vysílaly televize ve Francii, Kanadě, USA. Na rozdíl od nás, Bromovy knihy vycházely po celém světě. Při práci na filmu Měnící se tvář Afriky v kanadských studiích se nachladil a předčasně ve věku 60 let John L. Brom zemřel. Až po jeho smrti v roce 1972 vyšel český překlad knihy Africká Odysea.

Tip na sobotu:

Pokud nestihnete dnešní prohlídku, další komentovaná prohlídka je v sobotu 11. ledna v 11 hodin dopoledne, za účasti šéfredaktora časopisu National Geographic. Poznejte výjimečný osud muže s českými kořeny, který točil filmy s Vlastou Burianem, Lídou Baarovou a dalšími hvězdami první republiky. Stačí jeden krok, a jste uprostřed Afriky.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!