Státní památky jsou do odvolání zavřené, zaměstnanci ale nezahálí

0
858

V návaznosti na aktuální situaci vydal Národní památkový ústav mimořádná opatření. Uzavřel památky s celoročním provozem a odložil zahájení návštěvnické sezony. Zrušeny jsou i předem sjednané pronájmy pro svatby. Co to znamená pro návštěvníky a jaký dopad to bude mít na památkový ústav?

Co všechno  Národní památkový ústav ruší?

  • Vedení již v úterý 10. března rozhodlo o uzavření všech památkových objektů s celoročním provozem a o odložení zahájení hlavní návštěvnické sezony na neurčito. Zrušeny jsou rovněž všechny přednášky, konference, semináře, besedy a vzdělávací a edukativní aktivity.

Budou otevřeny parky a zahrady?

  • Volně přístupné parky a zahrady u památkových objektů ve správě NPÚ zůstávají prozatím zpřístupněny pro veřejnost.

Jak to bude s on-line vstupenkami?

  • Peníze za již zakoupené vstupenky budou vráceny. On-line prodej vstupenek je nyní do odvolání pozastaven, provádět nelze ani e-mailové a telefonické rezervace.

Budou zrušeny pronájmy prostor za účelem konání svatby či filmového natáčení?

  • Již sjednané pronájmy prostor na památkových objektech za účelem konání svatby jsou zrušeny, a to minimálně do 24. března. Omezení bude pravděpodobně pokračovat. Nové termíny pro konání svatby nelze nyní sjednat. Filmová natáčení se ruší.

Kde najdu další informace

  • Sledujte aktuality na webu NPÚ a také webové stránky Ministerstva kutury. Ministerstvo připravilo místo, kde najdete nejdůležitější informace ke koronavirové situaci v naší zemi: důležitá telefonní čísla, kontakty, rady, odkazy, informace pro zaměstnavatele a zaměstnance. Pro telefonické dotazy je k dispozici také linka +420 777 458 007, každý den od 9 do 18 hodin.

Jaké projekty NPÚ připravoval na tuto sezonu?

  • Pro rok 2020 připravujeme dva celoroční projekty – Památky bez bariér (ve spolupráci s Národní radou osob se zdravotním postižením) a Valdštejnové – Lvi ve službách císařů (projekt z cyklu Po stopách šlechtických rodů). Zahájení obou těchto projektů se odkládá na blíže neurčený termín.

Budou nadále probíhat obnovy památkových objektů?

  • Již probíhající projekty obnovy nadále pokračují, další obnovy nejsou v souvislosti s aktuální situací zahajovány.

Jaké ekonomické dopady budou tato mimořádná opatření mít na NPÚ?

  • V lednu a v únoru byly výnosy NPÚ v meziročním srovnání vyšší, do poloviny března však výnosy klesly o 12 milionů korun. Do poloviny dubna by tento propad mohl být i více než 30 milionů, potrvá-li situace až do konce dubna, předpokládáme propad až 55 milionů. V této souvislosti NPÚ zavádí úsporná opatření (například odkládáme instalaci platebních terminálů v zámeckém parku v Lednici, budeme omezovat ediční činnost, publikace budou vydávány především elektronicky, omezujeme nákup služeb a materiálu atd.).

Co teď dělají zaměstnanci NPÚ?

  • Přestože zahájení návštěvnické sezony je odloženo na neurčito, naši zaměstnanci na památkových objektech mají i tak dost práce. Věnují se restaurování mobiliáře, připravují prohlídkové trasy, provádějí udržovací práce v parcích a zahradách a mnoho dalšího. S ohledem na přijatá úsporná opatření rušíme dohody s brigádníky, kteří měli v sezoně pracovat jako průvodci či pokladní.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!