Nemocnicím pomáhají desítky budoucích sester z ústecké univerzity

0
874

V nemocnicích Ústeckého kraje působí v rámci uložené pracovní povinnosti 30 budoucích sestřiček z Univerzity J. E. Purkyně (UJEP). Další pomáhají dobrovolně, jde třeba o studentky oboru Porodní asistentka.

UJEP předala již v polovině března krizovému štábu kraje seznamy a kontakty studentů. Univerzita tím reagovala na usnesení vlády, která uložila pracovní povinnost některým studentům sociálních a zdravotnických oborů.

Krajský úřad má v případě potřeby možnost povolat k pracovní činnosti až 635 studentů univerzity. Obsah, rozsah a místo prací stanoví studentovi pracovním příkazem hejtman Oldřich Bubeníček. Zatím bylo osloveno asi 40 studentů, a to převážně studujících na Fakultě zdravotnických studií. Úřad požadoval i další pomoc.

„Pedagogická fakulta (PF) UJEP vyšla vstříc naléhavé prosbě krajského úřadu o pomoc při zajištění výuky v dětských domovech,“ řekla  mluvčí univerzity Jana Kasaničová. Tuto pomoc koordinuje Centrum pedagogické praxe. Podle mluvčí studenti učí děti v dětských domovech online. Více než 30 studentů PF pomáhá také s hlídáním dětí.

Kromě Krajské zdravotní, která spravuje nemocnice kraje, a krajského úřadu projevil zájem o dobrovolnickou pomoc studentů také magistrát Ústí nad Labem. „Má velký zájem o dobrovolníky, zejména pro zajištění takzvané sousedské výpomoci, pomoc seniorům a osobám v karanténě, hlídání dětí a pomoc s úkoly,“ uvedla mluvčí Kasaničová. Studenti se mohou hlásit na e-mail pfpomaha@ujep.cz.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!