V litvínovské chemičce přistane dvousettunový obr

0
895
Petrochemie od AB

V úterý 28. dubna bude před areál Unipetrolu v Záluží u Litvínova dovezen dvanáctimetrový vysokotlaký separátor o váze 215 tun. Separátor byl vyroben českými strojírnami ZVU v Hradci Králové a jeho transport na vzdálenost dvě stě kilometrů začal v úterý 21. dubna. Krátce před cílem čekají 215tunový separátor celkem tři překládky. Do areálu Unipetrolu bude přepraven v úterý 28. dubna v odpoledních hodinách. Kvůli tomu dojde zhruba v 18 hodin ke krátkodobé uzavírce silnice I/27 v okolí areálu.

Unipetrol pokračuje v inspekci, revizi a modernizaci svých výrobních zařízení v litvínovském chemickém závodě. Modernizací prochází i krakovací jednotka v rafinérské části areálu. „Dnešní kapacita a využití krakovací jednotky je oproti původní koncepci téměř dvojnásobná. Abychom zachovali účinnost separace štěpených uhlovodíkových fází, je nezbytné instalovat zcela nový vysokotlaký separátor,“ vysvětluje Tomáš Herink, člen představenstva skupiny Unipetrolu zodpovědný za investice, výzkum a vývoj, důvody, které vedly k pořízení nového zařízení.

Přepravou separátoru o hmotnosti 215 tun, objemu 39 m3, délce 12,2 metru a vnějším průměru 3,62 metru byla pověřena plzeňská společnost RÁDL, která se specializuje na přepravu těžkých a nadměrných nákladů. K těžkým tahačům MAN nebo Mercedes-Benz budou připojeny podvalníky s 12, 20 nebo 26 nápravami podle specifických podmínek na jednotlivých úsecích. Celková hmotnost největší použité soupravy je 340,5 t, na délku měří 58 metrů, na šířku 6,50 m a na výšku 5,25 m. Souprava s nadměrným nákladem se pohybuje po pozemních komunikacích průměrnou rychlostí 10 km/h.

V závěrečné fázi, v oblasti Mostu a Litvínova, čekají těžký transport tři náročné překládky. V Mostě Rudolicích dojde k přeložení separátoru z dvacetinápravového podvalníku na dvanáctinápravový. Druhé překládání se uskuteční v Litvínově z dvanáctinápravového podvalníku na přívěs s 26 nápravami. Nepřehlédnutelná souprava dorazí v pondělí 27. dubna odpoledne na parkoviště u brány do litvínovského areálu, kde proběhne poslední, třetí, překládka opět na dvanáctinápravový přívěs. Poté dojde k transportu separátoru do areálu závodu. V areálu budou separátor sundávat dva jeřáby.

Skupina Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo se značkou Mogul v Pardubicích a Kolíně, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí Unipetrolu je i síť čerpacích stanic Benzina v Česku a na Slovensku. V Česku je Benzina s počtem 416 stanic největším řetězcem. Unipetrol je v České republice jedna z největších firem z hlediska obratu. Za rok 2019 utržila 129 miliard Kč a zaměstnává více než 4 800 lidí. Unipetrol je kromě rozvoje podnikání hrdý na to, že je společensky odpovědnou společností. Proto věnuje stejnou míru pozornosti iniciativám zaměřeným na kultivaci a podporu udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí. V roce 2005 se Unipetrol stal součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!